Onderwijs: banen door 'vierjarigen'

DEN HAAG, 31 mei De intrekking van de zogeheten vierjarigen-maatregel zal het onderwijs 2.600 banen opleveren. Gisteren is de Tweede Kamer akkoord gegaan met het voorstel van staatssecretaris Wallage (onderwijs) om vierjarigen weer volledig in plaats van half mee te tellen bij de vaststelling van het aantal onderwijzers op een school. De vierjarigen-maatregel dateert van 1987 en is vanaf het begin een van de meest omstreden bezuinigingen op onderwijs geweest. Omdat de staatssecretaris niet voldoende geld heeft om de intrekking volledig te financieren, is tegelijk bepaald dat scholen pas extra personeel krijgen als ze met 0,3 formatieplaats groeien. Tot nu toe mochten scholen iemand aantrekken als er behoefte was aan 0,2 formatieplaats extra. Door deze regeling gaan niet alle basisscholen er na de intrekking van de vierjarigenmaatregel op vooruit.