Muziek in Zeeland krijgt extra subsidie

MIDDELBURG, 31 mei De Zeeuwse stichting Nieuwe Muziek heeft extra subsidie gekregen van het ministerie van WVC. Tijdens een werkbezoek zei minister d'Ancona gisteren plotseling 'een extraatje' toe van 120.000 gulden. Nieuwe Muziek organiseert festivals van internationaal formaat, maar kampt al jaren met forse begrotingstekorten. Het voortbestaan van de stichting werd eind vorig jaar onzeker nadat de provincie Zeeland had gedreigd de jaarlijkse subsidie van driehonderdduizend gulden in te trekken. Een aantal prominenten uit de muziekwereld en de stichtingen De IJsbreker uit Amsterdam, Gaudeamus en Donamus tekenden hierop protest aan tegen het beleid van de provincie en de Raad voor de Kunst. De Middelburgse stichting vervulde volgens hen een koplopersfunctie bij het ontdekken van nieuwe componisten en musici in de nieuwe muziek. Uiteindelijk trok de provincie haar plan weer in.

Manager A. van 't Veer van Nieuwe Muziek reageerde gisteravond verbouwereerd op de extra subsidie van het ministerie. 'De 70.000 gulden die de Raad voor de Kunst ons pasgeleden al toegezegd had, zijn hierbij inbegrepen. Maar dan blijft er nog altijd 50.000 gulden over om ons tekort van 100.000 gulden gedeeltelijk mee weg te werken'.

'Het extra bedrag is bedoeld om allerlei problemen die de organisatie ten onrechte van het feitelijke werk afhouden, recht te trekken', zei minister d'Ancona. Toezeggingen over een structurele bijdrage aan de stichting kon de minister woensdag nog niet doen.

De stichting Nieuwe Muziek brengt deze zomer een 10-daags festival rond het thema 'Muziek uit de Mediterranee': dertig jonge componisten uit Spanje, Italie en Griekenland brengen hun werk ten gehore en geven lezingen. Het festival duurt van 28 juni tot 7 juli en vindt plaats in de Kloveniersdoelen in Middelburg.