Milieuprijs van Amsterdam naar Brit J. Lovelock

AMSTERDAM, 31 mei De Amsterdamse prijs voor Milieu (250.000 gulden) toegekend aan de Britse emeritus hoogleraar James E. Lovelock (1919). Hij krijgt de prijs, die dit jaar voor het eerst wordt toegekend, voor zijn grote verdiensten in een groot aantal wetenschappelijke disciplines waaronder de chemie, de fysica, de micro-biologie en de geneeskunden.

De Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) heeft dit vandaag bekend gemaakt. Volgens de jury is Lovelock in staat gebleken het denken van de mens over zijn relatie met het milieu te beinvloeden.

De Academie kende verder de Dr. H. P. Heineken prijs 1990 (250.000 gulden) toe aan de Amerikaan Philip Leder, die is verbonden aan de Harvard Medical School in Boston (Verenigde Staten). Hij krijgt de prijs voor zijn baanbrekend onderzoek op het terrein van de moleculaire biologie.