'Las Vegas-boy' Agassi heeft wat meer kleren meegenomen

PARIJS, 31 mei Niet alleen qua uiterlijk vormt Andre Agassi een knallende verschijning op de tennisbaan. De 20-jarige Amerikaan, na de uitschakeling van Stefan Edberg en Boris Becker de hoogstgeplaatste speler bij de open Franse kampioenschappen op Roland Garros, houdt er behalve een vlammende spelstijl ook een uiterst eigenzinnige benadering op na waar het de indeling van zijn seizoen betreft.

Zo vertrok hij ruim twee weken geleden na zijn nederlaag in het toernooi in Hamburg spoorslags naar Las Vegas. De voorbereiding op Roland Garros had daarmee twee gravelpartijen in beslag genomen, iets wat over het algemeen als volstrekt onvoldoende wordt aangemerkt. De arrogante Agassi dacht daar echter geheel anders over. 'Ik ben een Las Vegas-boy en ik bepaal zelf wel wat emotioneel gezien goed voor mij is.'

Vooralsnog heeft Agassi, vijfde op de wereldranglijst, het gelijk aan zijn zijde. Gisteren plaatste hij zich voor de derde ronde van Roland Garros via een overwinning met 7-5, 6-1, 6-3 op de Australier Todd Woodbridge. Als gevolg van 'kinderdag' op Roland Garros was het centre court voornamelijk gevuld met het gezoem van de Parijse jeugd die zich vooral tevreden toonde over de combinatie van een roze wielerbroek met daar overheen denim-shorts waarmee Agassi zijn tegenstander tegemoet trad.

Zelf hield de Amerikaan zich vrij kalm, in tegenstelling tot zijn partij uit de eerste ronde toen hij uit onvrede zijn racket met een woest gebaar aan stukken trapte. Agassi kreeg een officiele waarschuwing, maar kennelijk was zijn woede nog lang niet gekoeld. Hij liep naar zijn tas, greep een nieuw slagwapen en brak dit uitdagend voor de ogen van de arbiter eveneens met de voet in twee stukken. Vervolgens liet hij uit Las Vegas een nieuwe set binnenvliegen. Dit keer geen zogeheten wide-bodies aangezien die weliswaar een versnellende maar tevens vaak ook een ongecontroleerde uitwerking hebben op het spel.

Ballenkanon

Gisteren beperkte Agassi zich derhalve tot het tennis en zegevierde vrij simpel, waarbij zijn snoeiharde forehand en gevaarlijke backhand wederom imponeerde. Zijn stijl ontwikkelde hij op de tennisacademie van Nick Bollettieri in Florida, waar Agassi in het verleden op uiterst merkwaardige wijze het ballenkanon bestreed. Waar ieder ander het apparaat op de baseline van de andere speelhelft plaatst, liet de Amerikaan het kanon vlak achter het net deponeren en trachtte de ballen van 150 kilometer per uur te retourneren en daarmee zijn reactiesnelheid te verhogen.

Het krachttennis van Agassi ontlokte in het verleden in de Verenigde Staten veel kritiek, aangezien deze stijl steeds meer als voorbeeld diende voor de aanstormende jeugd. Menig trainer achtte de plotseling populariteit van Agassi dan ook als een verschraling van de sport, hoewel sponsors juist weer een nieuwe investering zagen opstaan. Zo ontvangt Agassi alleen al van Donnay (opgekocht door de Franse zakenman Bernard Tapie) tot 1993 jaarlijks 1,6 miljoen dollar.

Het is echter nog maar de vraag of de firma tevreden kan zijn over het programma van Agassi nu hij in 1990 pas vijf toernooien heeft gespeeld en gisteren liet weten Wimbledon dit jaar opnieuw te laten schieten. 'Vorig jaar in Parijs stond ik elke dag op de lijst om terug te vliegen naar Amerika. Dit jaar heb ik een iets andere instelling en liggen in mijn hotelkamer sokken voor twee weken. Maar ik wil gewoon niet te lang van huis zijn.'

Agassi heeft geen extra verwachtingen van Roland Garros nu Edberg en Becker reeds zijn uitgeschakeld. 'Mijn kansen zijn hetzelfde gebleven. Mijn zelfvertrouwen is niet gebaseerd op het verlies van concurrenten. Alleen ben ik door het verlies van Edberg en Becker wat meer op mijn hoede, speel wat geconcentreerder, want het kan iedereen overkomen. Ik denk niet dat de recente ontwikkeling het toernooi schaden. Elk kleiner evenement kan een dergelijke last niet dragen, maar bij een Grand-Slamtoernooi gelden andere maatstaven en het publiek lijkt zich vooralsnog te vermaken.'

Querulant

Andre Agassi kan het best worden gekarakteriseerd als een querulant die via haardracht, kleding en grollen altijd de aandacht tracht te trekken. Alleen over zijn bijbelstudie blijft hij ernstig, verder maakt hij nauwelijks een serieuze indruk, hoewel de resultaten het tegendeel bewijzen. Acht toernooien heeft hij tot nog toe gewonnen en in de laatste twee edities van de US-Open wist hij door te dringen tot de halve finales. Ondanks het gespierde tennis is hij altijd redelijk blessurevrij gebleven. Een onwillige rugspier, een kwetsuur aan de heup en een geblesseerde pols waren de enige klachten, waarbij de laatste naar eigen zeggen een gevolg was van 'het vele wuiven naar het publiek'. Agassi ontmoet mogelijk in de kwartfinale Michael Chang, die gisteren ruim drie uur nodig had om de Zwister Marc Rosset te verslaan. Titelverdediger Chang zegevierde uiteindelijk met 7-5, 4-6, 6-4, 6-3, maar erg overtuigend zag het spel van de jeugdige Amerikaan er niet uit. Datzelfde was het geval met Sergi Bruguera, dinsdag nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Stefan Edberg. Die overwinning had de Spanjaard kennelijk teveel energie gekost. Gisteren verdween hij roemloos uit het toernooi na een nederlaag met 6-2, 6-2, 4-6, 4-6, 0-6 tegen de Zweed Jonas Svensson.

De Nederlandse Brenda Schultz begon voortvarend aan haar tweede optreden op Roland Garros, maar kampte tegen de Tsjechoslowaakse Jana Novotna uiteindelijk met een gebrek aan het juiste materiaal. De afgelopen maanden had zij rackets laten bespannen met een vrij dunne kunststofsnaar die door haar harde spel echter vrij snel breekt, zo bleek al in de eerste partij. Bij het inspelen tegen Novotna sloeg Schultz opnieuw een bespanning stuk, waarna haar nog drie favoriete rackets resteerden.

Ook dat aantal verdween gaande het duel veranderd in een schepnet in de tas, waarna Schultz in arren moede moest overschakelen op andere rackets die in Nederland abusievelijk waren voorzien van een dikkere en voor haar minder comfortabele snaar. Schultz verloor uiteindelijk met 6-3, 6-1 van de als elfde geplaatste Novotna en legde na afloop de schuld hiervan bij gebrek aan haar favoriete rackets. Maar gelukkig zij was zelf ook de eerste om de onbeholpenheid hiervan in te zien.

    • Bert Regeer