Harde reactie leider Birma

RANGOON, 31 mei De Birmese militaire leider generaal Saw Maung heeft vandaag in een vraaggesprek met een krant gezegd dat hij de macht pas zal overdragen aan een burgerbewind als er een nieuwe regering is gevormd en houdt zich het recht voor in te grijpen.

Het was de eerste reactie van de generaal op de parlementsverkiezingen van zondag. De belangrijkste oppositiepartij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD) zegt ten minste 80 procent van de stemmen te hebben behaald, maar NLD-leider Aung San Suu Kyi heeft nog steeds huisarrest. Saw Maung zei dat het leger, dat sinds 1962 aan de macht is, in zal grijpen als de situatie daartoe aanleiding geeft. 'Als u mij vraagt of het leger zijn taak heeft volbracht, dan is het antwoord nee. Wij blijven verantwoordelijk voor de wet en orde in het land totdat een nieuwe regering is geformeerd', aldus Saw Maung.

De generaal heeft hoge legerofficieren gemaand geen nieuwe politieke onrust toe te staan.