Fokker vervangt bij de F 50 te snel slijtende motoren

ROTTERDAM, 31 mei De motorenfabrikant Pratt en Whitney lijdt een schade van enkele honderden miljoenen gulden, omdat de motor die het bedrijf heeft ontwikkeld voor de Fokker 50 en andere middelgrote vliegtuigen, mankementen vertoont. Fokker zal bij de ruim tachtig F 50-toestellen die tot dusverre zijn afgeleverd, nog dit jaar alle motoren vervangen. Een woordvoerder van Fokker noemt de kinderziekten 'bijzonder vervelend'. Volgens de woordvoerder is ongeveer een half jaar geleden ontdekt dat de schoepen in de Pratt en Whitney-motoren veel sneller slijten dan was voorzien. Daardoor gaan ze maar 1.500 vlieguren mee in plaats van zoals gebruikelijk 3.000 uur. Het gevolg is dat de vliegtuigmaatschappijen extra tijd en geld kwijt zijn aan revisie.

Als reactie op die kinderziekten heeft Fokker al in een vroegtijdig stadium veertig extra motoren besteld om klanten met klachten onmiddellijk aan een nieuwe motor te kunnen helpen. Tegelijkertijd is Pratt en Whitney onmiddellijk begonnen met aanpassing van het schoepensysteem. De woordvoerder van Fokker heeft de indruk dat de problemen met die nieuwe versie zijn opgelost, maar dat moet volgens hem in de praktijk nog blijken.

Pratt en Whitney draait op voor alle extra kosten. Die zullen bij Fokker oplopen tot naar schatting 30 miljoen dollar. Een aantal concurrenten van Fokker, zoals British Aerospace, maakt gebruik van dezelfde motoren en kampt met dezelfde problemen. Ook zij zullen door de motorenfabrikant volledig schadeloos worden gesteld.