FILMLIGA STOPT

Na 62 jaar bijna ononderbroken de cinefiele fakkel brandend te hebben gehouden, moet de Rotterdamse Filmliga wegens stopzetting van de gemeentelijke subsidiering voorlopig het veld ruimen voor nieuwe, door de Rotterdamse Kunststichting te entameren initiatieven. Het doek valt niet in stilte: een week lang programmeert de Filmliga in de bioscoop Calypso kris kras uit de filmgeschiedenis geplukte hoogtepunten. Niet toevallig gaan de openingsfilm (Ettore Scola's Splendor) en de slotfilm (Peter Bogdanovich' The Last Picture Show) over oude, pluchen bioscopen die hun deuren moeten sluiten.

Aanbevolen wegens aangename bioscoopherinneringen zijn overigens de voormalige cultfilm Easy Rider, Adriaan Ditvoorsts 'film maudit' De witte waan, Gaslight met Ingrid Bergman, Elia Kazans A Streetcar Named Desire ('I've always depended on the kindness of strangers'), Fassbinders Nabokov-bewerking Despair, Coppola's in kleine kring bewonderde Rumble Fish en The Outsiders (met het debuut van een half dozijn nieuwe filmidolen), Kurosawa's voortreffelijke thriller High and Low en de zinnige 'double bill' van Ivens' Indonesia Calling en Rien Hagens Gouden Kalfwinnaar New York Batavia. Zelden is buiten het jaarlijkse filmfestival zo'n mooi filmprogramma in een week in Rotterdam te zien geweest. Calypso, Rotterdam. 1 t/m 7 juni. Tel.010-4253463