Eurometaal wil civiele markt op

ZAANDAM, 31 mei De munitiefabriek Eurometaal zal zich als gevolg van de ontwikkelingen in Oost-Europa in toenemende mate richten op de civiele sector. Het bedrijf is nu nog vrijwel geheel afhankelijk van defensie-opdrachten. Deze koerswijziging wordt aangekondigd in het jaarverslag over 1989. Eurometaal maakt de komende vijf jaar voor minimaal dertig miljoen gulden aluminium plaatdelen voor de F-100 en F-50 toestellen van Fokker. De munitiefabriek heeft inmiddels het personeelsbestand afgeslankt. In februari werd collectief ontslag aangevraagd voor 95 medewerkers. Voorts zijn de kapitaalsverhoudingen gewijzigd. De Zwitserse machine- en wapenfabrikant Oerlikon kreeg een belang van eenderde, het aandeel van de Nederlandse staat werd van 70 procent teruggebracht tot eenderde en het Duitse Dynamit Nobel vergrootte haar deelneming tot eenderde.

De directie denkt dat de civiele activiteiten in beperkte mate soelaas bieden voor het surplus aan medewerkers. Een spoedig herstel van de activiteiten wordt niet verwacht. Niettemin is het bedrijf optimistisch gestemd over 1990. Eurometaal boekte in 1989 een nettowinst van 8,9 miljoen gulden tegen 8,5 miljoen gulden het jaar ervoor. Ter versterking van het eigen vermogen wordt daarvan 5 miljoen gulden aan de reserves toegevoegd.

De omzet steeg van 173,9 miljoen gulden tot 198,6 miljoen gulden, en het bedrijfsresultaat van 13,4 miljoen gulden tot 30,2 miljoen gulden.