Dodental aardbeving Peru gestegen tot ruim honderd

LIMA, 31 mei Het dodental van de zware aardbeving van dinsdag in het noorden van Peru is opgelopen tot zeker 101, maar verwacht wordt dat dit verder zal stijgen. Meer dan 300 mensen zijn gewond geraakt en velen dakloos geworden.

Ook het zuiden van Mexico werd vanmorgen opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. Er waren niet meteen meldingen over slachtoffers of materiele schade.

In het noorden van Peru deden zich gisteren nog twee krachtige nieuwe aardschokken voor om middernacht en rond het middaguur, met een kracht van respectievelijk 4,0 en 5,5 op de schaal van Richter. Bovendien werd het gebied ook getroffen door een hele reeks minder zware naschokken.

Bij de aardbeving dinsdagavond werd 6,2 gemeten, aldus ir. Mateo Casaverde van het Peruaanse Instituut voor Geofysica. Het epicentrum lag op 125 kilometer ten noordoosten van de stad Moyobamba en op een diepte van 30 kilometer. De regering zou vandaag voor de getroffen gebieden de noodtoestand afkondigen.

Moyobamba, hoofdstad van het departement San Martin, en het nabijgelegen Rioja zijn het zwaarst getroffen. In beide steden zijn ten minste 25 mensen om het leven gekomen en werd grote materiele schade aangericht. Ten minste 35 huizen zijn verwoest. In de stad zijn aardgassen vrijgekomen en gevreesd wordt voor aardverschuivingen.

De Peruaanse regering heeft een luchtbrug naar het gebied ingesteld. Gisteren werden met Hercules-vrachtvliegtuigen en helikopters van de Peruaanse luchtmacht vier ton medicijnen, noodrantsoenen en een veldhospitaal naar Moyobamba gestuurd. Ook zijn negen medische teams naar het gebied afgereisd.