Amsterdam iets lager, Tokio opnieuw hoger

AMSTERDAM, 31 mei De Amsterdamse beurs lag er vanochtend minder mooi bij dan de voorgaande dagen. Na een nagenoeg onveranderd begin op de aandelenmarkt begonnen diverse koersen ondanks een weer hoger Amerika wat af te brokkelen. Laat in de ochtend was daardoor de stemmingsindex 0,2 punt beneden het slot van de voorgaande dag terecht gekomen. De beurs in Tokio zat daarentegen opnieuw in de lift.

AMSTERDAM In Amsterdam hield de vraag naar NKF vanochtend aan. Nadat het fonds gisteren op het eind van de dag tevergeefs was gevraagd op fl.360, probeerde men nu zonder succes op fl.368 aan stukken te komen. Daarmee is de hoogste koers van dit jaar bereikt.

Bij de internationals bleven Unilever en Koninklijke Olie het in dit slechtere klimaat vrij goed doen. Koninklijke zette de stijging met een dubbeltje voort tot fl.145,50 en Unilever met fl.1,20 tot fl.154,60. NMB Postbank raakte fl.1,60 kwijt op fl.51,90. Nationale-Nederlanden, die gisteren in de verdrukking raakte na de publikatie van lagere kwartaalcijfers, moest nog eens 30 cent terug naar fl.72,80. Borsumij Wehry trok fl.1,40 aan naar fl.89,90. Bols noteerde, rekening gehouden met het dividend, fl.1,80 hoger op fl.185. Hagemeyer was fl.1,50 beter op fl.115. KBB, waarvan de meerderheidsdeelneming RetailNet gisteren grootse plannen heeft bekendgemaakt, steeg fl.3,50 in koers naar fl.94.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren gestegen. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen ging met 8,07 punten omhoog tot het nog niet eerder bereikte niveau van 2.878,56 punten. Het handelsvolume was behoorlijk. Er wisselden 202 miljoen aandelen van eigenaar tegen 138 miljoen op dinsdag. Van de ruim 2.000 verhandelde fondsen sloten 801 waarden hoger en 700 lager.

De dollar sloot in New York gisteren op fl.1,8950, ruim een halve cent hoger dan de slotkoers van fl.1,8895 in Amsterdam. De stijging hield onder meer verband met aankoop op grote schaal van concerns, die hun in het buitenland gemaakte winst omwisselden. TOKIO 00De aandelenkoersen op de beurs in Tokio zaten ook vandaag weer in de lift, ondanks een daling van de koers van de Yen en een stijging van de korte rente. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 belangrijkste fondsen steeg bijna 205 punten (0,62 procent) tot 33.130,80 bij sluiting van de handel. Er werden zo'n 800 miljoen aandelen verhandeld.