Alle Berlijnse versperringen begin juli weg

BONN, 31 mei Nog voor de Duitse monetaire unie op 2 juli een feit wordt moeten alle versperringen tussen Oost- en West-Berlijn weggehaald zijn. Daartoe heeft het Oostduitse kabinet gisteren besloten.

Hoewel sinds het opengaan van de Berlijnse Muur op 9 november vorig jaar tussen beide stadsdelen al tientallen grensopeningen zijn gemaakt, zijn er nog steeds meer dan honderd straten die door de in 1961 gebouwde Muur worden doorsneden. Een Oostduitse regeringswoordvoerder zei gisteren dat het zonder hulp van Westberlijnse of Westduitse bedrijven niet zal lukken om tijdig de resterende versperringen af te breken. Om die reden vraagt de DDR die bedrijven om hulp te bieden. Als tegenprestatie mogen zij blokken steen en beton van de Muur houden.

De 63-jarige SPD'er Tino Schwierzina is gisteren volgens verwachting tot burgemeester van Oost-Berlijn gekozen. Schwierzina, die een coalitie van de SPD en de Ost-CDU aanvoert, kreeg 74 van de 134 stemmen (bij 18 onthoudingen). De kandidaat van de communistische PDS, Zotl, kreeg 43 stemmen (18 onthoudingen). In de op 6 mei gekozen gemeenteraad heeft de SPD 47 zetels, de PDS 42, de CDU 24. Bundnis '90, de combinatie van burger-initiatiefgroepen die Schwierzina eerder vergeefs had geprobeerd in een coalitie met de CDU te betrekken, heeft 14 zetels.

Schwierzina gaat Oost-Berlijn besturen met negen wethouders van de SPD en vijf van de CDU, onder wie de vroegere Westberlijnse wethouder Elmar Pieroth. Deze nieuwe wethouder van economische zaken is eerder kandidaat geweest voor een ministerspost in de DDR. Dinsdag hadden de Oostberlijnse fracties van SPD en CDU Schwierzina de voet dwars gezet toen hij drie Westberlijners, twee van de SPD en een van de Alternative Liste (de Westberlijnse Groenen), als wethouder had willen voordragen. Met dit trio, dat naar samenstelling de bestaande coalitieverhoudingen in West-Berlijn representeert, had de nieuwe burgemeester al vooruit willen lopen op de aanstaande eenwording der beide stadsdelen. Met zijn gisteren aanwezige Westberlijnse geestverwant en collega Momper zei Schwierzina gisteren niettemin te willen streven naar uitbreiding van de al bestaande samenwerking en zo snel mogelijke eenheid met West-Berlijn. In Berlijn worden de beide burgemeesters al de 'siamese tweeling' genoemd, in interviews heeft Schwierzina laten uitkomen dat hij een kandidatuur van Momper voor het burgemeesterschap van heel Berlijn straks zal steunen.

    • J. M. Bik