Aanval Palestijnen op Israel bedreigt dialoog VS en PLO

JERUZALEM/ WASHINGTON, 31 mei De dialoog van de Amerikanen met de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) loopt gevaar als gevolg van de mislukte aanval, gisteren, vanuit zee op twee Israelische stranden door een PLO-factie, het Palestijns Bevrijdingsfront (PLF) van Mahmoud (Abul) Abbas. Dit is in Amerikaanse regeringskringen vernomen.

De aanvallen op twee drukke stranden ter weerszijde van Tel Aviv, door Palestijnen die in zes speedbootjes vol wapens waren komen aanvaren, werden door Israelische troepen verijdeld. Daarbij werden vier guerrillastrijders gedood en twaalf gevangengenomen. Aan Israelische zijde vielen geen slachtoffers. De speedbootjes, waarvan er vier ver van het strand motorpech kregen, waren volgens Israelische militaire zegslieden aangevoerd door een koopvaardijschip dat drie dagen tevoren de Libische haven Benghazi had verlaten. Egypte is gevraagd dit schip, dat inmiddels op de terugweg is, te onderscheppen.

Het PLF in 1985 verantwoordelijk voor de kaping van het aliaanse cruiseschip Achille Lauro meldde in verklaringen vanuit Bagdad en het Libanese Sidon dat men 'de vijand een nieuwe les' had willen leren 'op de weg naar de bevrijding van Palestina en de vrijheid voor zijn bevolking'.

Een woordvoerder in Bagdad, die bevestigde dat vier strijders waren gedood maar zei dat elf nog doorvochten, noemde verder vergelding voor de moord op Arafats medewerker Abu Jihad in april 1988 naar alle waarschijnlijkheid door Israelische commando's als motief. In de verklaring vanuit Sidon werd ook verwezen naar de moord op zeven Palestijnen van tien dagen geleden door een gestoorde Israelier.

Pag.4: Vervolg