Zware aardbeving treft grote delen van zuidoosten van Europa

BOEKAREST/ MOSKOU, 30 mei In grote delen van zuidoost-Europa is vanmiddag een aardbeving gevoeld. Van slachtoffers en de omvang van de schade was aan het begin van de middag nog niets bekend.

Volgens Britse waarnemingen zou het epicentrum op de Krim hebben gelegen. Het Griekse geodynamische instituut in Athene registreerde een kracht van 7,5 op de schaal van Richter met het epicentrum in de Karpaten ten noorden van Boekarest. In Boekarest renden duizenden mensen in paniek de straat op. Delen van gebouwen stortten in en kwamen op auto's terecht. Bij een aardbeving in Boekarest in 1977 kwamen 1.500 mensen om het leven. Een woordvoerder van de Nederlandse ambassade meldt slechts enkele scheuren aan het gebouw. In Moskou en Istanbul stonden gebouwen op hun grondvesten te schudden. Er zou volgens de eerste berichten geen schade van betekenis zijn aangericht. De Amerikaanse ambassade in Moskou werd vanmiddag ontruimd. In december 1988 vielen bij een zware beving in de Sovjet-republiek Armenie enkele duizenden doden. In Armenie is vorige week een lichte beving gevoeld die geen schade aanrichtte. In Frankfurt zijn de afgelopen dagen drie lichte bevingen gevoeld, die een kracht hadden van 3,5 tot 3,8 op de schaal van Richter.

In Zuid-Soedan zijn eind vorige week 300.000 mensen dakloos geworden door een reeks zware aardschokken.