Winst in Parijs blijft een onvervulde wens Becker

PARIJS, 30 mei Begin dit jaar vergeleek Boris Becker het behalen van zijn eerste Wimbledontitel in 1985 met de ervaringen die Oostberlijners moeten hebben gehad bij de hernieuwde kennismaking met het Westen na het neerhalen van de Berlijnse Muur. 'Die mensen waren aangeslagen, murw van de nieuwe indrukken. Een vergelijkbare schok kreeg ik destijds ook te verwerken.' Sindsdien heeft het leven zich voor Becker in een tempo ontwikkeld waar anderen een geheel mensenleven voor nodig hebben. Als belangrijkste investering van zaakwaarnemer Ion Tiriac heeft de 22-jarige Becker evenwel geleerd de opgewonden toestanden rondom zijn persoon te relativeren en derhalve bleef hij gisteravond opmerkelijk koel onder zijn verbazingwekkend snelle uitschakeling in de eerste ronde van Roland Garros.

Voor de toeschouwers bij de open Franse tennistitelstrijd in Parijs was het een roerige dag waarop de als nummers een en twee geplaatste spelers roemloos uit het enkelspel verdwenen; een uniek feit voor een Grand-Slamtoernooi. Nadat in de voormiddag Stefan Edberg op bijna stuntelige wijze ten onder ging tegen de Spanjaard Sergi Bruguera, werd Boris Becker door de Joegoslaaf Goran Ivanisevic bestreden met zijn eigen sterkste wapen, de service. Maar liefst negentien aces moest de Westduitser incasseren in de partij die vier sets in beslag nam. Daarna kon Ivanisevic met de zege in 5-7, 6-4, 7-5, 6-2 het gravel verlaten.

Met eindoverwinningen op Wimbledon en de US-Open in New York is Roland Garros voor Becker nog altijd een onvervulde wens. De huidige nummer drie van de wereldranglijst heeft nog altijd geen graveltoernooi in zijn loopbaan gewonnen en hoewel zijn service-volleyspel alsmede zijn gewicht obstakels vormen voor een zege op een dergelijke baansoort wist hij vorig jaar door te dringen tot de halve eindstrijd in Parijs. 'Vroeger werd ik hier altijd uitgejouwd. Ze noemden me een Kraut, een Duitse tank. Maar sinds twee jaar staat het publiek achter me. Als Europeaan wil ik in elk geval een keer zegevieren in Parijs', aldus Becker onlangs in het Westduitse blad 'Sports'. Zover kwam het gisteren echter geen moment. Van Goran Ivanisevic werd aanvankelijk aangenomen dat hij na zijn succesvolle inspanningen bij de Nations Cup vorige week in Dusseldorf een grote dosis aan energie had ingeboet voor Roland Garros, maar het tegendeel bleek waar. 'Dat heeft kennelijk geen invloed gehad. Niemand ter wereld had deze jongen vandaag kunnen stoppen in zijn opmars. Ivanisevic speelde boven zijn krachten. Hij bleef maar doorgaan en naarmate de wedstrijd vorderde wist hij zijn spelpeil alleen maar te verhogen', aldus Becker die in de eerste set nog in een overwinning geloofde, maar in het vervolg niet bij machte was een antwoord te vinden op het zuivere krachttennis van Ivanisevic.

De voortijdige uitschakeling van zowel Edberg als Becker, volgens de plaatsingslijst waren beiden in de finale voorzien, roept de vraag of het hedendaagse tennis nog spelers zal voortbrengen die op de verschillende baansoorten succes kunnen afdwingen. Maar ook volgens Becker zijn die tijden onder anderen met Rod Laver en Fred Perry in principe afgesloten. 'Voor een speler als Ivanisevic is elke wedstrijd op een Grand-Slamtoernooi een finale. Voor mij ligt dat anders. Indien ik de eerste wedstrijd als een eindstrijd zou beschouwen, gaat het in de rest van het toernooi alleen maar slechter. Vandaag is in elk geval weer eens de praktijk van een groot evenement bewezen. Met zoveel sterke spelers wordt het met de dag lastiger.' Ivan Lendl verblijft inmiddels in Engeland, waar hij met het oog op Wimbledon de laatste fase van zijn drie maanden grastraining afwerkt. De Tsjechoslowaak moet met een glimlach kennis hebben genomen van de ontwikkelingen op Roland Garros, aangezien zijn afwezigheid in Parijs hem nu in elk geval niet de eerste plaats op de wereldranglijst kost. Het zijn gedachten waarmee de 18-jarige Ivanisevic zich als 51ste op de ATP-ranking niet behoeft te vermoeien. Met monotoon stemgebruik legde hij na afloop uit dat hij aanvankelijk was geschrokken van Becker als opponent in de eerste ronde, maar na het aanschouwen van de nederlaag van Edberg drong bij hem het besef door dat een herhaling van een dergelijke verrassing in zijn partij niet moest worden uitgesloten. 'Tijdens de match heb ik mezelf voortdurend opgejut de concentratie niet te verliezen en Becker niet in zijn spel te laten komen.'

Paul Haarhuis

Dat laatste wist ook Paul Haarhuis gisteren te bewerkstelligen tegen de Amerikaan Jim Grabb. De 24-jarige Nederlander, in Parijs bezig aan zijn zestiende toernooi dit seizoen, drong op ongewoon simpele wijze door tot de tweede ronde met 6-3, 6-3, 6-2. Haarhuis verwachtte dat Grabb zich veelvuldig aan het net zou vertonen, maar dat bleef uit. 'Daarom was ik ietwat onrustig in de beginfase, maar nadat ik in de eerste set zijn service had gebroken waardoor Grabb achter de feiten aan moest lopen heb ik verder geen moeilijkheden meer ondervonden.' Brenda Schultz kwalificeerde zich als derde Nederlandse deelnemer voor de volgende ronde. Zij etaleerde sinds tijden weer een buitengewoon krachtige backhand, waarmee ze in het verleden ooit wist door te dringen tot de 31ste plaats op de wereldranglijst. Met de nieuwe coach Lada Travnicek lijkt de Nederlandse thans op de weg terug. Gisteren won zij in elk geval overtuigend met 6-4 en 7-6 (11-9) van de Italiaanse Laura Garrone, wiens landgenote Caverzasio zich in twee sets te sterk toonde voor Nicole Jagerman.

    • Bert Regeer