Vonhoff: Kraken moet worden verboden

GRONINGEN, 30 mei 'Kraken moet worden verboden.' Dat is de mening van de commissaris van de koningin in Groningen, H. J. L. Vonhoff, naar aanleiding van de rellen en de daarop volgende ontruiming van het Wolters-Noordhoffcomplex. Hij deed zijn uitspraak tijdens een persconferentie. Het voorarrest van de 150 aangehouden krakers is vanmorgen met zes dagen verlengd. 'Als kraken wordt verboden, ontstaat er een heldere, duidelijke situatie en kan er ook worden ingegrepen', aldus Vonhoff. De commissaris vindt kraken niet langer een maatschappelijke noodzaak omdat er inmiddels voldoende woonruimte beschikbaar zou zijn. 'Door de huidige kraakwet zaten de krakers legaal in het Wolters-Noordhoffcomplex. De politie kon niet zo maar naar binnen gaan, omdat dat huisvredebreuk zou zijn', aldus Vonhoff. Afschaffing van die wet zou de politie betere mogelijkheden bieden tot ingrijpen.

Vonhoff vindt het omkeren van de bewijslast bij rellen het overwegen waard. Burgemeester J. Staatsen van Groningen heeft een wetswijziging gesuggereerd waardoor niet Justitie moet aantonen dat de krakers schuldig zijn, maar de krakers hun onschuld moeten bewijzen. 'Deze suggestie is de moeite waard', aldus Vonhoff. 'Het mag echter nooit een voor alle gevallen geldende werkwijze worden.'