Retailnet aast op overneming van boekhandels

GOUDA, 30 mei De Detailhandelsorganisatie RetailNet wil van Buhrmann- Tetteroide het winkelbedrijf Bruna en van VNU de boekhandelketens De Boekelier en Meneer Kees overnemen. RetailNet verwacht de besprekingen over deze overnemingen binnen enkele weken te kunnen afronden.

Dit heeft directeur M. J. van Seggelen van RetailNet vanmiddag bekendgemaakt. Hij wilde niet zeggen welk bedrag met de overnemingen is gemoeid. RetailNet exploiteert winkels op het terrein van babykleding, dames- en herenmode, speelgoed, woondecoratie, verlichting en huishoudelijke artikelen. Bovendien bezit RetailNet een uitgeverij. De omzet van RetailNet bedroeg afgelopen jaar 661 miljoen gulden. De winst 9,3 miljoen gulden. Door de overneming van Bruna, De Boekelier en Meneer Kees stijgt de omzet met 300 miljoen gulden en het aantal personeelsleden met duizend.

Bruna omvat 450 boeken- en tijdschriftwinkels, waarvan 350 op franchise-basis worden geexploiteerd. Bij Bruna werken een kleine duizend man. RetailNet zal de distributie van tijdschriften en boeken van Bruna uitbesteden aan Aldipress in De Meern. RetailNet zal bij Bruna een reorganisatie doorvoeren om het rendementsherstel, dat de boeken- en tijdschriftwinkels het laatste halfjaar doormaakten, kracht bij te zetten. Door deze reorganisatie zullen op termijn totaal 'enige tientallen arbeidsplaatsen' verdwijnen, aldus Van Seggelen.

De Boekelier en Meneer Kees omvatten samen 86 franchise-winkels die zijn ondergebracht in een werkmaatschappij van de VNU Verkoopgroep, Friendchise.

Het ligt in de bedoeling dat de winkelformules Bruna en De Boekelier, waarbinnen de keten Meneer Kees zal worden ondergebracht, naast elkaar zullen blijven bestaan.

RetailNet is voor 60 procent eigendom van Koninklijke Bijenkorf Beheer, voor 33 procent van de winkelketen Blokker en voor de rest van het management en enige particulieren. RetailNet werd in de zomer van 1987 opgericht. De detailhandelsorganisatie is voortgekomen uit de 75 jaar oude inkoopcombinatie Hobofaam. RetailNet telt ultimo 1989 765 winkels waarvan 477 franchisers. De geplande overnemingen van Bruna, De Boekelier en Meneer Kees brengen het totaal aantal vestigingspunten op meer dan 1300. De ondernemingsraden, de betrokken vakbonden, de franchise-organisaties en de SER-fusiecommissie zijn om advies gevraagd dan wel geinformeerd over de voorgenomen fusie.