Politie naar WK

Twaalf Nederlandse politieagenten assisteren de Italiaanse politie bij de opvang van Oranje-supporters tijdens het wereldkampioenschap voetbal. De korpsen van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht en het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) leveren elk twee mensen. Tevens krijgen de Nederlandse agenten ondersteuning van twee tolken en een voorlichter. Minister Dales van binnenlandse zaken heeft ingestemd met het verzoek van haar Italiaanse collega om Nederlandse politieambtenaren in te zetten voor de wedstrijden die het Nederlands elftal in de voorronde speelt in Palermo (tegen Egypte en Ierland) en Cagliari (tegen Engeland). Evenals in 1988 bij het Europees Kampioenschap in de Bondsrepubliek treedt de Nederlandse delegatie niet zelf op tegen supporters. Wel zal de Nederlandse politie adviseren over de aanpak van supporters, informatie verstrekken over risico-groepen en zonodig contacten leggen tussen de Italiaanse politie en de Oranjefans. Ook adviseert de Nederlandse politie in incidentele gevallen bij het opstellen van eventuele processen-verbaal opdat deze ook in ons land bruikbaar zijn voor strafvervolging. 'De ervaringen van de laatste jaren zijn positief', zegt Van Essen, voorzitter van het CIV. 'Op een enkel incident na is er weinig gebeurd. Ook nu heben wij geen aanwijzingen dat groepen supporters uit zijn op relletjes. Desondanks moeten wij waakzaam zijn en blijven. Vooral voor de wedstrijd tegen Engeland. Te meer nu in Nederland enkele honderden kaartjes in omloop zijn waarvan niet vaststaat voor welk supportersvak die precies zijn bestemd.' Van Essen is ervan overtuigd dat het meereizen van de politie een positieve uitstraling heeft op de Oranje-aanhang. 'Wij kennen de risico-supporters', licht Van Essen toe. 'Daardoor kunnen wij die groep vrij goed lokaliseren. In de loop der jaren is ook een redelijke verstandhouding opgebouwd met de supporters, waardoor wij goed op de hoogte zijn van wat er bij de fans leeft'.