Nieuwe zaak Farzad Bazoft vermoed

LONDEN, 30 mei Bijna twee maanden nadat de Britse journalist Jonathan Moyle dood werd aangetroffen in zijn hotelkamer in Chili begint het vermoeden kracht te winnen dat Groot-Brittannie mogelijk een tweede Farzad Bazoft-affaire te wachten staat. Net als Bazoft was Moyle geinteresseerd in een wapenfabriek, net als in het geval Bazoft is er sprake van een verbinding met Irak en net als Bazoft moest Moyle zijn journalistieke nieuwsgierigheid met de dood bekopen.

Farzad Bazoft, freelancer voor The Observer, werd als spion gearresteerd en op gezag van Iraks president Saddam Hussein opgehangen. Jonathan Moyle (28), hoofdredacteur van het blad Defence Helicopter, werd eveneens opgehangen aangetroffen, in de garderobekast van zijn hotelkamer in Santiago. De aanvankelijke lezing van de Chileense politie, zelfmoord, is door Moyles familie altijd bestreden. Nu zijn gisteren in Santiago aanwijzingen gevonden die doen vermoeden dat Moyles hetzij door de Chileense wapenfabrikant Industrias Cardoen SA, hetzij door de Irakezen uit de weg is geruimd.

Jonathan Moyle (28) was, anders dan Bazoft, een ervaren verslaggever en voormalig RAF helicopter-piloot, die een internationale luchtvaartshow in Chili aandeed voor hij naar Bolivia zou vliegen. Daar had hij toestemming gekregen een drugbestrijdingsteam van de Amerikaanse CIA te vergezellen op een tocht naar de Boliviaanse jungle. Aan de vooravond van zijn vertrek naar La Paz werd Moyles lichaam gevonden, opgeknoopt aan de roede van zijn kleerkast. De deur van de kast was gesloten en analyse van zijn maaginhoud leverde de informatie op dat hij kalmerende middelen had ingenomen. De plaatselijke politie concludeerde aanvankelijk zelfmoord, maar verwoede pogingen van de Moyles familie om aan te tonen dat dit onmogelijk was, hebben er uiteindelijk toe geleid dat het Chileense equivalent van Scotland Yard de zaak in onderzoek heeft genomen. Die heeft nu ontdekt dat onder andere de aantekeningen en documentatie van Moyle zijn verdwenen en dat Moyles lakens met bloed bevlekt waren. Een moord door drugsbaronnen is door de Chileense politie van het begin af aan uitgesloten.

De laatste persoon die Moyle in leven heeft gezien is de voorlichter van Industrias Cardoen, die de journalist in de bar van zijn hotel kwam opzoeken. Moyle had eerder een interview met Carlos Cardoen, de directeur van de wapenfabriek en een van de steunpilaren achter de nieuwe Chileense president Patricio Aylwin. Tegen derden had Moyle gezegd dat hij geinteresseerd was in berichten als zou Irak 50 helikopters besteld hebben bij Cardoen. Vast staat dat Moyle in Chili verdere naspeuringen deed en dat hij aantekeningen en schetsen maakte over een geavanceerd raketgeleidingssysteem, Helios, dat de helikopters van civiele in gevechtstoestellen zou omtoveren. Helios is een gezamenlijk project van Zweedse, Britse en Amerikaanse wapenfabrikanten. The Times merkt vanmorgen op dat een onthulling van Moyle over levering van Helios via Chili aan Irak, de regeringen van Zweden, Groot-Brittannie en de VS ogenblikkelijk verplicht zouden hebben die handel stop te zetten. Een dergelijke onthulling zou in het Westen het einde betekenen van een winstgevend project, maar voor Irak zou vooral de consequentie zijn dat het werd beroofd van een machtig wapen waarmee het uit de lucht doelen op de grond kan beschieten.

In Groot-Brittannie heeft Moyles dood tot nu toe relatief geringe aandacht getrokken, ondanks een nieuwsdocumentaire over de verdachte omstandigheden waaronder die plaats had. Moyles familie klaagt over volstrekt gebrek aan medewerking van de Britse ambassade in Chili. De ambassade zegt dat ze het rapport van de nieuwe onderzoeksrechter afwacht en dat dat over enkele weken zal verschijnen.

    • Hieke Jippes