Kartelamt dwarsboomt overneming van Enasa

BERLIJN, 30 mei Het Westduitse kartelbureau in Berlijn is tegen overneming door MAN en Daimler-Benz van de Spaanse vrachtwagenproducent Enasa.

MAN en Daimler hebben nu tot 2 juli de tijd gekregen om aan de bezwaren van het kartelbureau tegemoet te komen. Een definitieve beslissing van het bureau valt niet eerder dan half juli te verwachten.

Begin december vorig jaar besloot de Spaanse regering de voorkeur te geven aan Man/Daimler. Enasa is nu nog eigendom van de staatshoudstermaatschappij INI. Het besluit van de Spaanse overheid betekende dat andere offertes, waaronder die van Daf, Volvo en Fiat/Iveco, naar de prullenmand werden verwezen.

Via zijn dochteronderneming MAN Nutzfahrzeuge wil MAN zestig procent in Enasa kopen. ENASA maakt vrachtwagens van het merk Pegaso. Daimler-Benz koopt twintig procent, en INI houdt dan 20 procent over. De twee Westduitse producenten zijn overeengekomen dat MAN verantwoordelijk wordt voor de sector vanaf 7,5 ton en Daimler-Benz voor de kleinere vrachtwagens.

Juist dat voornemen is bij het kartelbureau verkeerd gevallen. Volgens MAN is daar bewust voor gekozen en zullen de twee hun belangen gezamenlijk verdedigen. Als de transactie wordt verboden zal MAN in ieder geval niet in zijn eentje met Enasa in zee gaan. Een verbod van het kartelbureau kan alleen door de minister van economische zaken in Bonn ongedaan worden gemaakt.