Interpol waarschuwde politie begin mei voor aanslagen IRA

ROERMOND, 30 mei De Nederlandse politie is op 3 mei via Interpol en de Centrale Recherche Informatiedienst gewaarschuwd voor plannen van de IRA om op het Europese vasteland aanslagen te plegen op Britse doelen.

De waarschuwing was uitgegaan van het Bundeskriminalamt in Wiesbaden, nadat in Hannover een aanslag op een Britse kazerne was verijdeld. Volgens een woordvoerder van de CRI worden dergelijke waarschuwingen na elke IRA-aanslag via Interpol verspreid. 'Wij geven die dan door aan de politiekorpsen in het land. Het is de bevestiging van een constante dreiging: jongens pas op, de IRA is weer actief.' De Rijkspolitie in Limburg heeft nooit specifieke maatregelen genomen wanneer dergelijke waarschuwingen haar bereikten, zegt woordvoerder L. Steens: 'Het is voor ons wel steeds aanleiding geweest om extra alert te zijn.' Volgens de Roermondse hoofdofficier van justitie, mr. J. Booster, is sinds de ontbinding van het team, dat zich een jaar lang heeft beziggehouden met het zoeken naar de daders van de aanslagen in Nieuw Bergen en Roermond op 1 mei 1988, een man speciaal belast met het verzamelen van informatie over de IRA. Ook bij de Centrale Recherche Informatiedienst in Den Haag houdt een groepje rechercheurs van de afdeling Bijzondere Zaken Centrale zich speciaal bezig met de IRA. Het opsporingsteam, dat is ingezet bij het onderzoek naar de aanslag in Roermond, beschikt over meer dan zeventig tips. Met behulp van een F16-straaljager zijn foto's gemaakt van de vluchtweg tussen Roermond en het Belgische Leopoldsburg. De politie hoopt daarop sporen te zien die door de daders tijdens hun vlucht zijn achtergelaten, zoals wapens of voertuigen.

Het wapen waarmee de aanslag is gepleegd, is vermoedelijk een Kalashnikov van Russische makelij. De kaliber 7.62-hulzen, die op de plaats van de aanslag zijn gevonden, passen in dat wapen, dat vaker door de IRA is gebruikt bij aanslagen. De twee IRA-leden die in september 1988 door een Duitse douanier werden aangehouden toen zij in de buurt van Sittard de Nederlandse grens wilden oversteken, hadden ook Kalashnikovs bij zich. Een van die geweren is volgens de politie gebruikt bij de moord op een Britse soldaat die op 1 mei 1988 in Roermond werd doodgeschoten. De twee mannen, die weigeren aan het onderzoek mee te werken, zullen op 16 augustus in Dusseldorf worden berecht.

De twee Australische vrouwen, die zondag bij de aanslag in Roermond ongedeerd bleven, hebben gisteren op een persconferentie in Londen verklaard dat zij twee mannen met geweren bij hun auto hebben gezien. Lyndal McCredie was juist voor in de auto gaan zitten, toen haar man Stephan Melrose buiten de auto werd doodgeschoten. 'Eerst dacht ik dat het vuurwerk was, maar toen zag ik mannen met geweren. Ik ben onder het dashboard gedoken en wachtte tot er op ons geschoten zou worden, maar dat gebeurde niet.'

De andere vrouw, Vicky Coss, zat op de achterbank naast haar vriend Nick Spanos, toen die door het raam werd beschoten.