In Kwalitaria heeft een kroket erkende kwaliteit

NIEUWEGEIN, 30 mei De Nederlandse taal is gisteren verrijkt met het woord 'Kwalitaria'. Te rubriceren in de sector waarin fiets-o-theek, kaasaria en horlogiette de toon zetten. Zesenvijftig van de zevenduizend cafetaria's die dit land telt, mogen zich via een sticker op de deur en een schild op de muur sieren met de nieuwe naam. De som van vakbekwaamheid, hygiene en produktassortiment moet de kwaliteit opleveren die deze taalvervuiling rechtvaardigt.

Een jaar geleden begon de speciaal opgerichte Stichting Erkende Cafetaria's haar activiteiten. Ruim honderd ondernemers gingen de confrontatie aan met het onafhankelijk keuringsbureau dat op zijn beurt werd beoordeeld door de Keuringsdienst voor Waren. Bewijzen van goed gedrag van de fiscus en de burgemeester van de woonplaats strekken volgens Stichtingsdirecteur Ton Panken tot aanbeveling. 'Je moet aantonen een goed ondernemer te zijn.'

Iets meer dan de helft van de bedrijfjes verwierf het recht op het voeren van het nieuwe begrip. 'Er is geen branche waarin zoveel loos is', verklaart de voorzitter dat percentage. 'Het is een vrij beroep, iedereen kan zo maar beginnen.' De Stichting werkt met een budget van 1 miljoen gulden voor een periode van twee jaar. Het ministerie van Economische Zaken subsidieerde het project met 300.000 gulden. EZ kan zich voortaan 'subsiette' noemen. Het is de bedoeling dat medio 1991 zo'n 300 cafetariahouders zijn toegetreden. Dan wil de Stichting de kwaliteit van de kroketten en frikadellen ook via lichtbakken aan de gevels van de Kwalitaria-panden onder de aandacht brengen.