Gullit: 'De geest wil meer dan het lichaam kan'

WENEN, 30 juni Ruud Gullit zal vanavond in het basisteam staan van het Nederlands elftal dat in het Weense Prater-stadion ter voorbereiding op het wereldkampioenschap oefent tegen Oostenrijk. Het is voor de vedette van Milan het eerste optreden in het Oranje-shirt sinds het duel met Finland te Helsinki, precies een jaar geleden.

Gullit verklaarde in het trainingskamp in Baden bei Wien dat hij nog niet de oude is. 'De geest wil meer dan het lichaam kan', aldus de Amsterdammer. 'Ik moet nog vaker controle krijgen over de bal. Na de trainingen ben ik helemaal kapot. Maar ik speel de oefenwedstrijden zo lang mogelijk mee. Ik zie wel waar het schip strandt. In de tweede helft van de Europa-Cupfinale had ik ook geen kracht meer. Maar mijn trainer Sacchi wilde perse dat ik de wedstrijd uitspeelde en daarom ben ik maar wat zuiniger met mijn krachten omgesprongen.' Gullit heeft met Leo Beenhakker uitvoerig gesproken over zijn inzetbaarheid. De bondscoach weet intussen: 'Ruud kan prima voetballen, alleen niet op het niveau dat we van hem gewend zijn. Hij geeft zelf aan wanneer het niet meer gaat.'

Vooralsnog stemt Beenhakker zijn concept af op een team met Gullit. Als vervanger van de Oranje-aanvoerder lijkt Hans Gillhaus de aangewezen persoon. De openbaring van Aberdeen herstelde de afgelopen week van een bloeduitstorting in de kuit.

Een vraagteken is verder de rol van Rijkaard in het elftal. Beenhakker wilde gisteren slechts een tipje van de sluier oplichten. 'Ik ga uit van het EK-concept (waarin Rijkaard als mandekker optrad, red.). Maar er zullen op het wereldkampioenschap tegenstanders zijn die vragen om een andere aanpak in de verdediging. Ik verwacht dat we ploegen tegenkomen die eerder met een dan met twee spitsen zullen opereren. In dat geval kun je afstappen van de klassieke voorstopper en is het zaak de lengte-as zo kort mogelijk te houden.' De opstelling van het Nederlands elftal voor vanavond luidt: Van Breukelen; Van Aerle, Koeman, Rijkaard, Van Tiggelen; Vanenburg, Wouters, Koeman, Witschge; Gullit, Van Basten.