De Klerk stelt reis VS uit na kritiek activisten

JOHANNESBURG, 30 mei President Frederik de Klerk heeft zijn bezoek van volgende maand aan de Verenigde Staten, waar hij president Bush zou ontmoeten, uitgesteld. Amerikaanse anti-apartheidsactivisten willen dat eerst ANC-leider Nelson Mandela op bezoek komt.

Dominee Jesse Jackson en het hoofd van de zwarte lobby van het Congres, Randall Robinson, hadden kritiek uitgeoefend op de uitnodiging van Bush aan De Klerk en vooral op het feit dat hij die ontmoeting heeft vastgesteld op 18 juni, een week voordat hij Mandela zou ontmoeten. 'Aangezien er een conflict is ontstaan in de Verenigde Staten over het tijdstip van mijn bezoek in juni, en ook omdat de volgende weken een aantal belangrijke zaken mijn persoonlijke aandacht zullen eisen, heb ik besloten om mijn bezoek aan de Verenigde Staten uit te stellen', aldus een verklaring van De Klerk die gisteravond werd uitgegeven.

Woordvoerders zeggen dat de ontmoeting met Bush voor onbepaalde tijd is uitgesteld en dit jaar waarschijnlijk niet meer plaats zal hebben, maar dat de uitnodiging van het Witte Huis wel van kracht blijft. Het uitstel kwam ondanks een recente verklaring van Mandela dat het hem niet uitmaakte wie het eerst een bezoek aan de president zou brengen.

Uit het uitstel blijkt dat het apartheidsvraagstuk in de Verenigde Staten gevoeliger ligt dan in Europa. Er gingen gedurende De Klerks rondreis door West-Europa deze maand maar weinig stemmen op dat het niet gepast was dat De Klerk voor Mandela werd ontvangen.

Intussen is het buitenlandse bezoek van de Mandela, die vice-voorzitter van het ANC is, enigszins vertraagd door een kleine operatie die hij gisteren in een ziekenhuis in Johannesburg onderging. De artsen weigerden de aard van de operatie te onthullen, maar zeiden dat tijdens een routine-onderzoek van afgelopen maandag was gebleken dat een ingreep nodig was, en dat Mandela in goede gezondheid verkeerde. Mandela begint maandag aan een uitgebreide zes-weekse reis naar het buitenland.

Hij zal eerst naar Botswana vliegen, waar hij president Quett Masire zal ontmoeten, en dan doorgaan naar Europa en de Sovjet-Unie, en vervolgens naar de Verenigde Staten waar hij president Bush op 25 juni zal ontmoeten.

Niet bekend

    • Allister Sparks