Damrak vast gestemd bij stijgend Londen

ROTTERDAM, 30 mei De Amsterdamse effectenbeurs zocht het vanochtend hogerop. Gesteund door een flink aantrekkend Wall Street en een snel stijgend Londen ging het merendeel van de aandelenfondsen bij een redelijke handel omhoog.

AMSTERDAM De stemmingsindex op het Damrak had na ruim 00twee uur handel al bijna een punt gewonnen op 120,9. De index brokkelde wat af en stond kort na het middaguur op 120,7. Bij de internationals ging Unilever voorop met een winst van fl.2,20 op fl.152,60. Koninklijke Olie stond laat in de ochtend op een winst van fl.1,20 op fl.144,30. Alleen KLM viel uit de boot. Het luchtvaartfonds verloor 60 cent op fl.34,30. Pakhoed voegde een rijksdaalder aan de koers toe op fl.191. Een ander Rotterdams havenfonds, Internatio-Muller, won zelfs fl.2 op fl.96. VNU werd fl.1,50 duurder op fl.99,80 en KNP fl.1 op fl.47,40. Volmac wisselde 90 cent hoger van eigenaar op fl.38,30. Eenzelfde winst was ook weggelegd voor Ahold op fl.144,80. Bij de grote aandelenfondsen kwamen er naast KLM slechts twee andere verliezers voor. Borsumij-Wehry was fl.1 in reactie op fl.f 88, terwijl uitgever Wolters Kluwer een paar dubbeltjes liet liggen. De obligatiemarkt liet een goed prijshoudende stemming zien.

Homburg reageerde op de mededeling van de directie, dat de verliesperiode voorbij is, met een koersstijging van 20 cent op fl.3,95. Verkade kwam terug in de notering op fl.446, een gulden beneden het verhoogde bod van United Biscuits. Grolsch was fl.4 hoger op fl.149, Twentse Kabel fl.3 fl.155,80 en Eriks fl.3 op fl.136. Bols werd fl.3 duurder op fl.189 en Tulip fl.1 op fl.47. Verschillende fondsen noteerden exdividend. Daarvan wist Smit fl.1,60 aan de koers toe te voegen op fl.72,20. Nederlandse Elevator wist per saldo fl.200 winst te boeken op fl.6900. Heel goed deed Berghuizer Papier het, die door de mededeling van een winstherstel in de eerste maanden van dit jaar direct het dividend ruim inhaalde en daarna doorging naar fl.48, wat de winst op fl.6 bracht. Ook Nedap haalde het dividend direct in en werd daarna tevergeefs fl.10 hoger gevraagd op fl.390. Het gebrek aan aanbod was tekenend voor de markt. Dat leidde tot hogere biedkoersen, zoals gebeurde bij Begemann, NKF en Aalberts.

Ook al trokken fondsen als Volmac en Pakhoed later nog wat aan, over het algemeen werd het vroeg in de middag rustiger in de markt en diverse fondsen moesten wat gas terugnemen.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs heeft zich na het 00lange weekeinde krachtig hersteld van de inzinking op vrijdag. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen steeg gisteren met 49,57 punten tot een recordstand van 2.870,49. Daarmee werd het vorige week woensdag gevestigde record van 2.856,26 punten gebroken.

Op de valutamarkt in New York wist de dollar zich iets te herstellen van het koersverlies dat eerder op de dag werd geleden in Europa. Tegen het slot van de handel werd fl.1,8855 genoteerd tegen een slotkoers van fl.1,8815 in Amsterdam.

TOKIO De beurs in Tokio wist vandaag 00een bescheiden winst te boeken. Het Nikkei-gemiddelde van de belangrijkste 225 aandelen wist 109 punten ofwel 0,3 procent te stijgen tot 32.926. De beurs kwam daarmee terug van een daling van 350 punten gedurende de ochtenduren als gevolg van arbitrage met termijnhandel in aandelen. De markt eindigde uiteindelijk positief als gevolg van de sterke positie van de yen tegenover de dollar.