Concurrenten missen lef om leider Bugno in Giro aan tevallen

BASELGA/AVILES, 30 mei Gianni Bugno wordt in de wielerronde van Italie omringd door een reeks angsthazen. De drager van de rose leiderstrui kan zich in alle rust voorbereiden op het Pinksterweekeinde wanneer de finale in de Dolomieten op het programma staat. Zijn concurrenten missen het lef de Italiaan in de bergen op zijn werkelijke kwaliteiten te testen. Daarom kon Bugno gisteren aan het slot van de twaalde etappe weer acht seconden winst boeken door de sprint om de tweede plaats te winnen, een half minuutje na de binnenkomst van de Fransman Eric Boyer.

Boyer, die twee jaar geleden een opvallend goede Tour reed maar daarna wegzakte, profiteerde in de klim naar het ski-oord Baselga di Pine van het defensieve rijden van Bugno's rivalen. Die plakten voortdurend aan het wiel van de Italiaan, die zich verder niet bekommerde om de aanvalslust van enkele mindere goden. Boyer viel twee keer aan. De laatste poging leverde succes op. Achter hem deden Mottet en Giovannetti geen enkele poging de weerstand van Bugno te toetsen. Alleen de Spanjaard Chozas deed een uitval. De achtervolgers verloren hem echter nooit uit het oog.

Twee flinke beklimmingen lagen gisteren voor Bugno's opponenten klaar om iets aan hun achterstand te doen. Bugno zelf koos de eerste uit voor een schifting in het peloton. Een groepje van twintig man, met daarin de meeste toppers uit het klassement, kon de versnelling volgen. Gert-Jan Theunisse moest lossen. De beklimming was hem te zwaar. Zijn uitleg was niet anders dan in andere dagen: 'Ik ga me niet forceren.'

De aanwezigheid van Peter Post kon die houding niet veranderen. Een explosie vinden Rooks en Theunisse in drie weken wel voldoende. Hun krachten zullen in de Dolomieten zeker niet zijn gesloopt.

Blessure Rooks

Rooks voltooide de rit van gisteren met drie gekneusde ribben. De renner van Post kwam op bijna 23 minuten van winnaar Boyer over de streep, samen met een grote groep spinters. 'Ik heb rustig met de grote bus gereden', vertelde Rooks. 'Maar in die groep kost het klimmen aanzienlijk meer moeite dan voorin. Ik laat de dokter de blessure nog eens bekijken. Hij moet maar bepalen of verder rijden geen kwaad kan. Normaal heb je een week veel last van gekneusde ribben, maar de komende twee dagen staan er vlakke ritten op het programma waardoor er een goede kans is te herstellen. Zelf wil ik de Giro uitrijden, al had ik me de voorbereiding op de Tour anders voorgesteld. Door een aantal valpartijen is daar voorlopig weinig van gekomen.'

Staking

Zonder nachtrust is de wielerploeg van Jan Raas gistermorgen aan de Ronde van Asturie begonnen. De renners arriveerden pas vier uur voor het vertrek in startplaats Aviles. De formatie werd het slachtoffer van de staking van de Franse luchtverkeerleiders. De lijnvlucht Brussel-Parijs-Madrid viel maandag uit. Na omzwervingen via Geneve, Lyon en Toulouse landden Raas en de zijnen maandagavond met zes uur vertraging op het vliegveld van Madrid. Te laat om nog naar Oviedo in het noorden van Spanje te vliegen. De ploegleiding besloot daarop de 500 kilometer tussen Madrid en Oviedo per taxi af te leggen.

Het slaapgebrek brak Jelle Nijdam in het tweede deel van de eerste etappe op. In de massaspurt liet hij zich wegduwen door de Spanjaard Dominguez. Nijdam, die vierde werd, maakte zich na afloop zo boos dat hij op de vuist ging met de Spanjaard. Het incident werd door beide ploegleiders gesust. De ritzege ging naar de Deense neo-prof Weltz, die de Oostduitser Ludwig van Post in de sprint verraste.

In de ochtenduren had Raul Alcala de proloog gewonnen. Die bestond uit een tijdrit voor koppels over 7400 meter. De Mexicaan vormde een duo met Erik Breukink. Het tweetal legde de afstand af in 9 minuten en 41 seconden. Omdat Alcala met een seconde voorsprong op Breukink over de streep kwam, werd hij na de middagkoers de eerste klassementsleider.

Dauphine

Frederick Moncassin heeft gisteren de tweede etappe gewonnen van de Dauphine Libere. In de sprint van de Alpen-etappe van Aix les Bains naar l'Isle d'Abeau bleef de jonge Fransman de Nederlander John Vos en de Westduitser Remig Stumpf voor. Rolf Golz uit de ploeg van Jan Raas behield de eerste plaats in het algemeen klassement.