Britse douane stuit op spoor geldroof in City

LONDEN, 30 mei De Britse douane heeft gisteren bij toeval een deel van de waardepapieren teruggevonden die op 2 mei jl. werden gestolen van een geldloper in de City. Bij een routinecontrole van bagage op het Londense vliegveld Heathrow trof de douane in de koffers van drie mannen die uit Dublin in Londen aankwamen, tachtig deposito-certificaten aan met een waarde van 77 miljoen pond. De drie werden onmiddellijk gearresteerd en vanmorgen was de politie nog steeds bezig met de ondervraging.

De aangetroffen papieren vormen onderdeel van een totale buit van 292 miljoen pond aan waardevolle documenten, bestaande uit staatsobligaties en deposito-certificaten die 'aan toonder' dienen te worden uitbetaald.

Een geldloper van Sheppard's valutahandel was gewoon de papieren volgens een al jaren bestaande routine bij verschillende adressen in de City af te leveren. Op 2 mei liep hij tegen het mes van een overvaller, die hem in een smalle zijstraat dwong zijn aktentas af te geven. Ogenblikkelijk werd groot alarm geslagen en banken over de hele wereld werden gewaarschuwd dat ze onder geen voorwaarde mochten uitbetalen wanneer de documenten werden overgelegd.

Sheppard was destijds nog vrij hoopvol dat het allemaal goed zou aflopen omdat de meeste papieren een waarde hadden van 1 miljoen pond elk: niet een bedrag dat een bank zomaar zal uitbetalen zonder zich ervan te hebben overtuigd dat de toonder ook recht op het geld heeft.

    • Hieke Jippes