'Afvalmakelaar' verdacht van lozing chemisch afval

DEN BOSCH, 30 mei Een 44-jarige 'afvalmakelaar' uit Boxtel wordt ervan verdacht illegaal chemisch afval te hebben gestort in Belgie en Noord-Frankrijk, in samenwerking met een Belgische zakenrelatie.

Bij huiszoekingen op zeven adressen in Rotterdam, Boxtel en Waalwijk zijn gisteren monsters van chemische afvalstoffen en de administratie in beslag genomen. Veertig mensen waren hiervoor ingezet. Gelijktijdig heeft de justitie in Belgie invallen gedaan bij bedrijven van de twee verdachten in de Waalse plaatsen Florze en Tarcienne. Hierbij waren de politie van Antwerpen, Luik en Dinant en de Franse douane in Lille betrokken.

Voor de actie werkten het Milieubijstandsteam van het ministerie van VROM, het bureau Fraude en Milieu van de Rotterdamse politie en het regionaal rechercheteam in Boxtel samen. Voor het Milieubijstandsteam was het de eerste keer dat milieutechnische assistentie werd verleend aan de Belgische gerechtelijke autoriteiten, aldus een woordvoerder van het team.

Het onderzoek tegen de 'afvalmakelaar' is drie jaar geleden begonnen. Het Milieubijstandsteam heeft systematisch informatie verzameld over afvalstromen, transporten en stortingen. 'Je ziet de zaak groeien', aldus de woordvoerder.

De man uit Boxtel zou hebben gehandeld in chemisch afval uit Duitsland en Nederland, onder meer verontreinigde olie en afvalslakken van verbrandingsovens, die illegaal werden gestort. De monsters die in Belgie en Nederland zijn genomen van verschillende chemische afvalstoffen worden onderzocht door het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk. De in beslag genomen administratie is overgedragen aan het regionale rechercheteam in Boxtel. Het verdere onderzoek zal naar verwachting niet voor het einde van het jaar zijn afgerond.