United Biscuits verhoogt bod op Verkade tot fl.447

ROTTERDAM, 29 mei - De Zaanse biscuit- en chocoladefabrikant Verkade, bekend van hagelslag en sinterklaasletters, gaat alsnog over in Britse handen. Op de valreep is het Engelse levensmiddelenconcern United Biscuits door de knieen gegaan voor de ontevreden aandeelhouders van Verkade die het bod van United Biscuits veel te laag vonden.

De Britten verhogen het bod nu van 400 tot 447 gulden per aandeel/certificaat, zo is vanmiddag bekendgemaakt. Ze betalen nu totaal geen 265 miljoen maar 290 miljoen gulden voor Verkade. De ontevreden aandeelhouders, die aanvankelijk 500 tot 550 gulden eisten, zullen op het bod ingaan, zo is afgesproken. Het bod is verlengd tot 5 juni.

Dit is de uitkomst van koortsachtig overleg dat de afgelopen dagen is gevoerd tussen de bank van United Biscuits, Pierson Heldring Pierson, en het commissionairshuis Van Meer James Capel dat de ontevreden beleggers vertegenwoordigt zeven institutionele beleggers en 65 particulieren, goed voor ongeveer 45 procent van de gewone aandelenkapitaal van Verkade.

De beleggers vonden het bod veel te laag. Zij menen dat voor soortgelijke bedrijven in het buitenland veel meer zou worden betaald, omdat Verkade in Europa een van de laatst overgebleven sterke zelfstandige merken is, en omdat de vele beschermingsconstructies die Verkade tegen een onvriendelijke overneming moeten beschermen de beurskoers onnodig drukken.

Op het oorspronkelijke bod van 400 gulden per certificaat, dat afgelopen vrijdag afliep, hadden veel minder dan de helft van de aandeelhouders zich aangemeld. United Biscuits, dat het verzoek van de dwarsliggende aandeelhouders tot dan toe meedogenloos had afgewezen, voelde zich daarop genoodzaakt om met Van Meer James Capel in overleg te treden.

Doordat de Britten de afgelopen dagen op de beurs al zo'n 22 procent van Verkade hadden opgekocht tegen een koers van iets meer dan 400 gulden per certificaat, blijft de schade voor United Biscuits enigzins beperkt. United Biscuits betaalt nu een kleine 290 miljoen voor Verkade. Hadden de Britten geen aankopen op de beurs gedaan, dan hadden ze totaal ruim 296 miljoen voor het Zaanse bedrijf moeten neertellen.

De aandeelhouders Verkade die het zekere voor het onzekere hebben genomen en de afgelopen dagen hun stukken op de beurs aan United Biscuits verkochten, moeten nu met spijt constateren dat ze beter even hadden kunnen wachten. Dan hadden ze immers per certificaat 47 gulden extra kunnen incasseren. Ze schieten er nu ruim 6 miljoen gulden bij in.

Eind maart maakte United Biscuits bekend totaal 265 miljoen gulden te willen betalen voor de beursgenoteerde Zaanse koekjesfabrikant. Op de informatieve aandeelhoudersvergadering waarin Verkade twee weken geleden het bod toelichtte, deed de groep ontevreden aandeelhouders voor het eerst van zich spreken. De groep eiste bij monde van advocaat Blocks van Caron en Stevens dat Verkade opnieuw met United Biscuits zou gaan praten over de overnameprijs. Verkade voelde daar toen niets voor en wimpelde de aandeelhouders af met het argument dat 400 gulden per certificaat een 'gulle' en 'fatsoenlijke' prijs is.

Verkade kampt met stagnerende markten en sterke concurrentie van levensmiddelenconcerns die door fusies en overnemingen almaar groter worden. Verkade maakte afgelopen jaar een winst van 12,1 miljoen gulden, bijna 3 miljoen gulden lager dan in 1988. De omzet bedroeg 266 miljoen en kwam daarmee slechts twee miljoen gulden hoger uit dan de omzet van het jaar ervoor.

Het bedrijf maakte vooral in de eerste helft van de jaren tachtig moeilijke tijden door. In 1984 incasseerde Verkade een recordverlies van ruim 14 miljoen gulden.