Spijttermijn voor koper huis

ROTTERDAM, 29 mei De Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO), wier leden ongeveer tien procent van de onroerendgoedmarkt beheersen, overweegt in haar contracten een bedenkperiode voor de koper op te nemen. Dat maakte voorzitter S. A. Wind vandaag op een congres van de VBO bekend. Een 'spijttermijn' of 'afkoelingsperiode', ook bepleit door het Europese Parlement, geeft de koper van onroerend goed na ondertekening van het koopcontract nog enkele dagen de gelegenheid zich te bedenken. Het VBO wil daarmee haar dienstbetoon aan klanten verbeteren. Op dit moment is een koper gebonden zodra het 'voorlopig koopcontract' wordt getekend.

De bouwrechtjurist dr. ing. C. F. G. van der Boom bepleitte op het congres een bedenktijd van acht dagen. Volgens hem kan verder pas van een geldige koopovereenkomst sprake zijn als die is gesloten met tussenkomst van een notaris, en niet die van een makelaar.