Schiphol boekt ruim 8 procent hogere winst

SCHIPHOL, 29 mei De Luchthaven Schiphol heeft over 1989 een nettowinst van 52,7 miljoen gulden geboekt op een omzet van ruim 575 miljoen gulden. De winst was 8,4 miljoen gulden hoger dan in 1988. Dit heeft president-directeur drs. R. den Besten van Schiphol vandaag meegedeeld bij de presentatie van het jaarverslag 1989. Van de winst wordt 10,3 miljoen gulden als dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders van Schiphol (het rijk, de gemeenten Amsterdam en Rotterdam) en de rest wordt toegevoegd aan de reserves.

Na twee jaar van sterke groei van het luchtverkeer bleef de groei op Schiphol in 1989 achter bij de prognoses. In plaats van de voorspelde groei met 6 a 7 procent nam het passagiersvervoer met 4,5 procent en het vrachtvervoer met 1,3 procent toe. 'Voor het merendeel liggen aan de minder sterke groei incidentele oorzaken ten grondslag', zei Den Besten.

Schiphol is begonnen met de voorbereiding van een zogeheten MER-procedure (Milieu Effect Rapportage) voor het tweezijdig gebruik van de Zwanenburgbaan. De luchthaven wil de beschikbaarheid van het banenstelsel tijdens minder goede weersomstandigheden vergroten. Volgens Den Besten is dat noodzakelijk voor de 'mainport-ontwikkeling' van Schiphol.