Onderzoek EZ naar 'superkanon' Irak

BOXTEL/BRUSSEL, 29 mei Het ministerie van economische zaken onderzoekt of het Boxtelse bedrijf Hydraudine een exportvergunning nodig had om zes hydraulische cilinders aan Irak te verkopen. De cilinders zouden mogelijk gebruikt worden voor de bouw van een Iraaks superkanon. Twee weken geleden zijn deze cilinders aangetroffen bij een lading industriele goederen die op het vliegveld van Frankfurt door de douane in beslag werden genomen. De zes hydraulische cilinders zijn door Hydraudine via de zusterorganisatie Rexroth uit Brussel aan Irak verkocht. Volgens directeur F. J. de Roeck van Rexroth was voor de cilinders geen exportvergunning nodig. De Roeck van Rexroth denkt dat het 'technisch onmogelijk' is dat de cilinders onderdeel zouden vormen van het superkanon. Volgens Van den Heuvel worden ze doorgaans gebruikt voor bruggen, persen, sluizen en kranen. Zie ook het bijvoegsel Wetenschap en Onderwijs.