Michael Chang voelt zich thuis in Parijs

PARIJS, 29 mei Met Michael Chang en Arantxa Sanchez als winnaars vormde de open Franse tennistitelstrijd op Roland Garros vorig jaar een van de meest bizarre edities uit de geschiedenis van dit Parijse Grand-Slamtoernooi. De gisteren begonnen gravelkampioenschappen zullen daar evenwel nauwelijks voor onderdoen. Met name de afwezigheid van Ivan Lendl en Mats Wilander, de spelers die in de afgelopen acht jaar ieder drie keer de trofee uit handen van Philippe Chatrier mochten ontvangen, karakteriseert Roland Garros 1990 als een meerdaagse loterij waarbij het totaal aan prijzengeld de tien miljoen gulden overschrijdt. Dat de Franse overheid de belasting voor buitenlandse deelnemers daarbij van 33 naar 15 procent heeft teruggebracht geldt bij een evenement van dit niveau slechts als een prettige bijkomstigheid.

Gomez (zege in Barcelona en Madrid), Muster (Rome), Aguilera (Nice, Hamburg) en Tsjesnokov (Monte Carlo) maakten in de aanloop naar Roland Garros de beste indruk. Edberg en Becker zijn op basis van de wereldranglijst respectievelijk als eerste en tweede geplaatst in het schema van het enkelspeltoernooi bij de mannen, maar beiden wisten de titel nog nooit te veroveren. Tennis op gravel eist behalve techniek en een zekere mentale conditie vooral geduld en het is nog maar de vraag of vooral de Westduitser dit jaar over deze deugd beschikt. Becker is gebrand op de eindoverwinning in Parijs, hoewel de beslissing van Lendl zich met het oog op Wimbledon dezer dagen louter te concentreren op grastennis zijn goedkeuring volledig kan wegdragen. 'Als ik drie keer op Roland Garros had gewonnen, zou ik nooit meer op gravel spelen.' De grootste vraag gisteren na de winst van Steffi Graf op de Francaise Pascale Paradis met 6-0 en 6-2 in nauwelijks veertig minuten was echter hoe titelverdediger Chang, thans nummer veertien van de wereld, zich zou houden na een lange periode van blessureleed. Na eind vorig jaar aan de Masters in New York te hebben deelgenomen raakte de 18-jarige Amerikaan bij een training geblesseerd aan de linker heup, naar eigen zeggen niet alleen een merkwaardige kwetsuur omdat het lange tijd een pijnlijke affaire was, maar vooral daar geen enkele medicus aanvankelijk in staat bleek de kwaal adequaat te behandelen.

Verbannen

De voorbereiding van Chang op Roland Garros getuigde van een bijzondere regelmaat; hij verloor achtereenvolgens in Munchen, Hamburg en Rome elke eerste partij, hetgeen voor de Franse organisatie in Parijs een reden was de jeugdige Amerikaan gisteren van het centre court naar baan een te verbannen. Hoewel daarbij ook het nationalistische gevoel een rol speelde.

In elke partij op het centre court was een Franse deelnemer aanwezig, wellicht met als achterliggende reden dat nu het nationale voetbalelftal zich niet heeft geplaatst voor de eindronde van het wereldkampioenschap in Italie, het tennis als tweede sport van Frankrijk dezer dagen toch zeker extra attentie verdient. Maar met het zorgenkind Yannick Noah en de flamboyante Henri Leconte, overigens beiden inmiddels doorgedrongen tot de tweede ronde, lijkt voor wat betreft een succesvolle afloop de wens hier de vader van de gedachte.

Chang stond in elk geval met veel zelfvertrouwen op de baan en won met 6-2, 7-6 (7-5) en 6-1 zijn duel tegen de Braziliaan Cassio Motta, die op de wereldranglijst als 129ste staat geklasseerd. 'Belangrijkste is voorlopig dat ik me niet gek laat maken omdat ik in Parijs toevallig de titelverdediger ben. Ik heb een aantal moeizame weken achter de rug, maar vreemd genoeg bevalt het me hier altijd uitstekend. Ik weet niet waarom, waarschijnlijk is het een combinatie van banen, sfeer, ballen en stokbrood. Ik bestrijd echter de gedachte dat Roland Garros is gedevalueerd door de afwezigheid van onder anderen Lendl, Wilander, McEnroe en Connors. Op een Grand-Slamtoernooi ontbreken altijd wel een paar toppers. Bovendien gaat het dit toernooi niet om deze mensen. Muster en Tsjesnokov zijn de spelers met wie rekening moet worden gehouden, Lendl wordt pas interessant op Wimbledon.'

Voorzichtigheid

Met het bekende baseline-spel en zeer cross geslagen ballen trok Chang de overwinning uiteindelijk vrij simpel naar zich toe. Favoriet voor de 89ste Parijse enkelspeltitel lijkt hij echter niet, hoewel voorzichtigheid blijft geboden bij een dergelijke uispraak zo leerde de vorige editie toen Chang achtervolgd door krampaanvallen toppers als Lendl, Tsjesnokov en uiteindelijk in de finale Edberg kleineerde. Chang richt zich derhalve voorlopig op zijn fysieke gesteldheid, waarbij hij tijdens het toernooiencircuit voorts steun vindt in de bijbelstudie. 'Want het proftennis blijft een jungle waarin je zelf moet zien te overleven.' Tegen die achtergrond richt Michiel Schapers zich sinds zes weken op haptonoom Ted Troost, die gisteren op baan twaalf de Australier Jason Stoltenberg een vechtlust zag ontwikkelen waartegen zijn nieuwe 'patient' niet was opgewassen. Schapers, thans nummer 118 op de ATP-ranking en slechts vijf keer winnaar van een wedstrijd in acht toernooien dit jaar, verloor kansloos met 4-6, 3-6, 1-6 en verklaarde na afloop 'dat het er vandaag eenvoudigweg niet in zat'. In Australie liep de Nederlander begin dit jaar een rugblessure op, waarna hij de hulp inriep van Troost, de vertrouwensman van veel topsporters onder wie Marco van Basten en Ruud Gullit. Schapers: 'Ik ben nu dertig jaar en dan heb je een goede begeleiding nodig. Als topsporter leef je constant op de rand van een blessure.'

Troost liet gisteravond weten wel het een en ander te hebben gezien in de partij, maar dit eerst met Schapers zelf te willen bespreken. 'Het einde van zijn loopbaan is nog niet in zicht. We moeten eens kijken hoe we samen verder komen. Mijn rol moet je niet overdrijven, daarvoor heeft Schapers te veel ervaring. Je moet het eerder zien als een soort van toegevoegde waarde', aldus Troost die als een ware begeleider de tas van Schapers op de rechter schouder droeg toen beiden het complex verlieten.

Bollegraf

Manon Bollegraf moest gisteren in de eerste ronde opgeven. Een liesblessure, zondag opgelopen in een trainingspartij, maakte het haar onmogelijk bij de stand van 7-6 en 3-2 in het voordeel van haar Australische opponente Michelle Jaggard de partij te vervolgen. Mark Koevermans was de enige Nederlander die op de openingsdag doordrong tot de tweede ronde. In een gevecht van bijna vier uur tegen de Zweed Jan Gunnarson werd zijn inzet uiteindelijk via 6-3, 2-6, 6-7 (7-9), 6-3 en 7-5 beloond. In zijn volgende partij treft hij de Westduitser Patrick Kuhnen.

    • Bert Regeer