Leo Beenhakker blust binnenbrandjes

WENEN, 29 mei Leo Beenhakker benutte de eerste dag van het trainingskamp om enkele smeulende binnenbrandjes te blussen. Met de Milanezen Gullit, Van Basten en Rijkaard in de gelederen reisde het Nederlands elftal gisteren ter voorbereiding op het wereldkampioenschap voetbal naar Wenen, waar morgen in het Prater-Stadion een oefeninterland wordt afgewerkt tegen Oostenrijk. 'Ik ga ze vanavond het huishoudelijke reglement nog maar eens uitleggen', grijnsde de interim-bondscoach van Oranje na de eerste training op vreemde bodem, ergens onder de rook van de hoofdstad.

Eerst had hij een gesprek met Adri van Tiggelen die zich vorige week in het weekblad Voetbal International nogal afzette tegen het sectiebestuur betaald voetbal. De verdediger sprak schande over de schamele vergoeding die Oranje op het WK tegemoet kan zien. Bovendien verkondigde hij: 'Als we wereldkampioen worden schoppen we het bestuur op onze party zo de zaal uit.'

Van Tiggelen heeft allerminst laten blijken spijt te hebben van zijn uitspraken. In het stationsgebouw op Schiphol liet hij zich gekscherend ontvallen dat hij bijna op vakantie had gekund. 'Het bestuur heeft contact met mij gezocht. Maar ik was onvindbaar.' Aanvankelijk stak Martin van Rooijen een waarschuwende vinger op. In een tv-interview verklaarde de sectievoorzitter betaald voetbal dat er sancties zouden volgen als spelers opnieuw met dit soort kritische uitlatingen in de publiciteit treden. Maar Van Rooijen verkondigde daarmee kennelijk niet het standpunt van het sectiebestuur, gezien een communique dat gisteren bekend werd gemaakt. Hierin werd de verantwoordelijkheid voor eventuele maatregelen doorgeschoven naar Leo Beenhakker.

Pikante interviews

De man die Oranje naar de WK-finale in Rome moet loodsen maakte in het ijskoude Oostenrijk duidelijk dat hij niet gediend is van pikante interviews. Gisteravond kregen de spelers dat in een toespraak nog eens te horen wat er de komende weken wel en niet mag om de rust in de groep te bewaren. Beenhakker: 'De krachten moeten nu worden gebundeld. Ik ben verre van gelukkig met de uitspraken van Van Tiggelen. Ik heb de spelers nog eens op hun hart gedrukt dat dit soort zaken intern moeten blijven. Rondom een wereldkampioenschap komen dergelijke affaires vaker boven drijven. Maar de deur moet op slot blijven.' Beenhakker heeft de race om het bondscoachschap voor Italie mede in zijn voordeel beslist doordat hij in staat is van een onsamenhangende groep een eenheid te smeden. Vandaar dat hij ook afwijzend reageerde op de uitspraak van Frank Rijkaard, die verklaarde dat hij in Italie een positie op het middenveld verwacht. De matchwinnaar van de Europa-Cupfinale voelt er weinig voor de rol van voorstopper weer op zich te nemen, zoals tijdens het succesvolle EK. Beenhakker echter: 'Met Gullit wil ik praten over zijn fysieke toestand. Of hij bijvoorbeeld in staat is op 12 juni de eerste wedstrijd tegen Egypte te spelen. Maar ik heb geen zin in een discussie met Rijkaard. Ik vind dat hij zich ondergeschikt moet maken aan het collectief. Als ik met iedereen afzonderlijk moet praten over zijn positie in het elftal kan ik net zo goed op vakantie gaan.' In twee oefenduels wordt Beenhakker een laatste kans gegund om van het WK-elftal een uitgebalanceerd geheel te maken. Na het treffen tegen Oostenrijk volgt er zondag nog een duel met een andere deelnemer, Joegoslavie. Het uitgangspunt voor de definitieve aanloop naar het supertoernooi in Italie is dan ook duidelijk. 'Tot dusver waren de oefenwedstrijden ondergeschikt aan de trainingen. Vanaf nu dienen die trainingen als opvulling.'

    • Erik Oudshoorn