IRA biedt excuses aan voor 'tragedie'

ROERMOND, 29 mei Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) heeft gisteren excuses aangeboden voor de dood van de twee Australiers die zondagavond in Roermond werden neergeschoten. De slachtoffers zijn door een 'strijdende eenheid' aangezien voor Britse militairen. 'De IRA betreurt deze tragedie ten zeerste', aldus een gisteren in Dublin gepubliceerde verklaring.

De slachtoffers zijn twee jonge advocaten, Stephan John Melrose (25) uit Brisbane en Nicholas Spanos (29) uit Sydney. Zij woonden in Londen, waar zij waren verbonden aan een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in civiele procedures.

De twee mannen waren met hun partners, Lyndal McCredie (29) en Vicky Coss (24), vrijdag voor een uitstapje van enkele dagen naar Nederland gekomen, onder meer om de Van Gogh-tentoonstelling in Amsterdam te bezoeken. Zij zouden gisteren terugreizen naar Londen. De twee vrouwen, die bij de aanslag ongedeerd bleven, zijn gisteren onder begeleiding van de Australische ambassadeur in Nederland teruggevlogen naar Londen.

De Australische premier, Bob Hawke, heeft de aanslag en de verklaring van de IRA gisteren in scherpe bewoordingen veroordeeld. Volgens hem kan niemand in zijn land enig begrip tonen voor 'de kromme redenering dat twee Australiers per ongeluk als oorlogsslachtoffers zijn gesneuveld'. Politiekorpsen in binnen- en buitenland werken samen bij het opsporen van de daders van de aanslag. Direct na de aanslag heeft de Nederlandse politie de collega's van de Royal Air Force Police en het Duitse Bundeskriminalamt gewaarschuwd.

De Roermondse hoofdofficier van justitie mr. J. Booster heeft een tipgeld uitgeloofd van 100.000 gulden voor wie de aanwijzing kan geven die leidt tot de aanhouding van de daders.

/Britten leven geisoleerd