GS Zuid-Holland schrappen 500 ziekenhuisbedden

DEN HAAG, 29 mei In de algemene ziekenhuizen in Zuid-Holland moeten voor 1995 in totaal 500 bedden en ongeveer 20 specialistenplaatsen verdwijnen. De regio's Midden-Holland en Delft/Westland krijgen er samen ongeveer vijf specialistenplaatsen bij.

Dat blijkt uit het vanochtend gepresenteerde definitieve standpunt van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland over de verplichte vermindering van het aantal bedden in algemene ziekenhuizen in de provincie. GS willen op deze manier het probleem van het teveel aan ziekenhuisbedden en specialistenplaatsen oplossen.

De plannen van GS wijken voor de regio's Den Haag en Rijnmond op enkele punten af van de eerdere voorstellen van eind vorig jaar. Het Lange Land-ziekenhuis in Zoetermeer krijgt 30 bedden en vier specialistenplaatsen extra. GS streven naar een fusie tussen het Diaconessenziekenhuis in Voorburg en ziekenhuis Antoniushove in Leidschendam. Het Haagse Bronovo-ziekenhuis moet 50 bedden inleveren. In Rotterdam zullen het Sint Claraziekenhuis en het Zuiderziekenhuis het samen met 850 bedden moeten doen, ruim 100 minder dan in de huidige situatie. Ikazia in Rotterdam moet met 50 bedden inkrimpen naar 320 en het Holy-ziekenhuis in Vlaardingen moet met 30 bedden terug naar 275. Het plan van GS zal in juni worden vastgesteld door Provinciale Staten, waarna het naar het ministerie van WVC wordt gestuurd. Drie provincies hebben hun plannen voor de vermindering van ziekenhuisbedden al aan WVC voorgelegd. De overige provincies zullen dat binnen drie maanden doen, verwacht men op het ministerie.

In de Tweede Kamer zou vandaag worden gedebatteerd over het wijzigingsvoorstel op de Wet Ziekenhuisvoorzieningen, dat het staatssecretaris Simons (volksgezondheid) mogelijk maakt buiten de Proovincies om beslissingen te nemen over de vermindering van aantallen bedden en specialismen in ziekenhuizen.