Grote zege voor Solidariteit in Poolse steden

WARSCHAU, 29 mei Solidariteit lijkt, althans in de grote steden, een overweldigende zege te hebben geboekt bij de provinciale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Polen zijn gehouden.

Volgens voorlopige uitslagen hebben kandidaten van de plaatselijke organisaties van Solidariteit, de Burgercomites (KO's), in de zeven deelgemeenteraden van Warschau 303 van de 344 zetels behaald. In de Poolse hoofdstad heeft de SdRP, de sociaal-democratische (vroeger de communistische) partij, het beter gedaan dan verwacht. De partij, die aantrad onder de defensieve verkiezingsleuze 'Wees niet bang, stem SdRP', werd de tweede partij van Warschau. In de wijk Mokotow won Solidariteit 45 van de 55 zetels, de SdRP vielen zeven van de resterende tien zetels toe.

Een nog groter succes boekte Solidariteit in haar belangrijkste bastion, Gdansk, waar kandidaten van de KO's 59 van de 60 zetels in de wacht sleepten. In de provincie Gdansk werden de verkiezingen gecombineerd met een referendum over de toekomst van de kerncentrale van Zarnowiec, die niet ver van Gdansk ligt. Tachtig procent van de kiezers sprak zich uit tegen het voltooien van de bouw van de centrale. Of de regering aan het referendum enige conclusie verbindt is nog niet duidelijk. Het had geen bindend karakter maar was slechts een peiling.

Ook in andere grote steden in Polen lijkt Solidariteit een absolute meerderheid te hebben behaald. In Krakow kregen de kandidaten van de KO's 72 van de 76 zetels. Drie van de resterende zetels gingen naar de rechts-nationalistische KPN (Confederatie voor een Onafhankelijk Polen). In Przemysl veroverden de KO-kandidaten 27 van de 36 zetels, in Czestochowa 45 van de 50. Pas in de loop van morgen worden de definitieve uitslagen verwacht. Op het platteland zullen de verhoudingen waarschijnlijk anders liggen dan in de steden, waar de diverse Boerenpartijen slechts een geringe aanhang hebben. Algemeen wordt aangenomen dat de PSL, de Boerenpartij die in het verleden met de communisten heeft samengewerkt, in de dorpen nog veel aanhang heeft.

    • Peter Michielsen