Effectenbeurs breidt avondhandel uit

AMSTERDAM, 29 mei De Amsterdamse effectenbeurs begint volgende week dinsdag met een uitgebreidere avondhandel in aandelen. Naast de vijf internationaal verhandelde Nederlandse aandelen die nu reeds na het sluiten van de beurs via een telefonisch circuit verhandeld worden, komen er 19 Nederlandse aandelen bij. Dat is vanochtend bekendgemaakt door drs. B. F. Baron van Ittersum, de voorzitter van de beurs bij de presentatie van het jaarverslag.

Over de uitbreiding heeft het beursbestuur gisteren overeenstemming bereikt met zijn leden. Het gaat hierbij om aandelen waar tevens opties op worden verhandeld. De handel in deze opties blijft echter vooralsnog buiten de avondhandel.

De maatregel wordt bij wijze van proef ingevoerd om Amsterdam als financieel centrum beter aan te laten sluiten bij de handel op de beurs in New York, die door het tijdverschil tot tien uur 's avonds Nederlandse tijd geopend is. Aan de proef zullen 47 van de 150 beurshandelaren meedoen. De proef richt zich in eerste instantie op de professionele handel. Particuliere beleggers kunnen door middel van het opgeven van limietorders voor het sluiten van de beursvloer half vijf 's middags eveneens aan de handel nabeurs gaan deelnemen. Als de proef slaagt zal in november de avondhandel permanent worden ingevoerd en vergelijkbaar met de handel overdag worden, aldus Van Ittersum. Met de uitbreiding van de avondhandel hoopt de beurs een deel van de professionele handel die nu via het buitenland loopt terug te winnen.

In de gisteren gehouden ledenvergadering is tevens overeenstemming bereikt over de invoering per 1 juli van het zogenoemde 'open-order book' voor de tien meest verhandelde obligaties. Het betreft een nieuw handelssysteem waarbij tien tot vijftien grotere banken en commissionairs optreden als 'market makers' die zich verplichten de handel in de obligaties te onderhouden. In het open-order book geven deze marktpartijen aan tegen welk bedrag ze een bepaald pakket aan obligaties willen kopen of verkopen.

Het nieuwe systeem betekent een tegemoetkoming aan klacht van de grootbanken dat de centrale rol van de hoekman in de handel van staatsobligaties belemmerend werkt voor de handel. Volgens Van Ittersum zal de hoekman bij de obligaties meer als neutraal tussenpersoon gaan werken. Voor de kleinere particuliere orders zal de hoekman echter nog steeds als marktpartij dienen die handelt voor eigen risico.