Duitse krantenstaking voorbij

BONN, 29 mei Na drie weken hard onderhandelen en actie voeren op circa 140 redacties hebben 12.000 Westduitse journalisten sinds gisteren een nieuwe CAO. Deze voorziet in 6,8 procent loonsverhoging per 1 mei 1990, verhoging van het vakantiegeld tot een vol maandsalaris (was 85 procent) en een stapsgewijze invoering van de 35-urige werkweek, die in 1998 een feit moet zijn.

Door de acties, die soms uitliepen op stakingen, zijn de afgelopen weken in de Bondsrepubliek een aantal keren lokale, regionale en landelijke bladen niet, of slechts in noodedities, uitgekomen. De 35-urige werkweek wordt nu bereikt via 37,5 uur in '93 en 36,5 in '95. Compensatie voor extra uren zal niet alleen in vrije tijd, zoals de journalisten hadden gewild, maar ook in geld geschieden.

Het hardste geschilpunt met de uitgevers betrof de behandeling van leerlingen en stagiaires op de redacties. Daarover is afgesproken dat zij in twee jaar een betere, journalistiek meer gevarieerde opleiding op hun redacties zullen krijgen. Alsook dat zij op bedrijfskosten eenmaal vier weken en eenmaal twee weken elders geschoold zullen worden. In principe mogen stagiares niet werken als vervangers van redacteuren en moeten er per redactie tussen vier a drie redacteuren per stagiaire of leerling zijn.