Corruptie

De strafcommissie van de Europese voetbalunie (UEFA) gaat op verzoek van voorzitter Bernard Tapie van Olympique Marseille een onderzoek instellen naar een corruptiezaak, waarbij de Belgische scheidsrechter Marcel van Langenhove zou zijn betrokken. Van Langenhove was op 18 april in Lissabon bij de halve finale om de Europa Cup I Benfica - Marseille het middelpunt van een groot tumult. Hij keurde een duidelijk met de hand gemaakt doelpunt van Vata goed. Benfica plaatste zich hierdoor voor de finale. 'We hebben een brief van Tapie ontvangen, waarin na die wedstrijd melding werd gemaakt van een corrupte scheidsrechter', aldus een woordvoerder van de UEFA. 'Op dit moment gaan de verdenkingen niet eens zo zeer naar die wedstrijd uit alswel naar de bekerduels van FC Porto en Sporting Lissabon, die ook onder leiding stonden van Van Langenhove.' Het Franse sportblad l'Equipe toonde gisteren kopieen van bankafschriften, waaruit zou moeten blijken dat Van Langenhove een bedrag van circa 170.000 gulden op een Zwitserse bankrekening had ontvangen. 'Ik weet daar niets van en ik heb een dergelijk bedrag nimmer gekregen', aldus Van Langenhove in Brussel. 'En wat die andere wedstrijden betreft van Portugese clubs, die ik heb geleid: Iedereen vergeet er bij te zeggen dat de Portugezen wel steeds verloren.'