Commandant Armenie vraagt meer militaire hulp Moskou

MOSKOU, 29 mei De commandant van de Sovjet-troepen in Armenie heeft de regering in Moskou opgeroepen meer troepen te sturen. Volgens generaal Joeri Sjatabin heeft het lokale gezag geen enkele greep meer op de openbare orde in de Sovjet-republiek waar zondag volgens de laatste berichten 26 doden en 60 gewonden zijn gevallen bij confrontaties tussen gewapende Armeense burgergroepen en Sovjet-militairen.

Generaal Sjatabin eiste gisteren meer manschappen nu het lokale gezag de laatste maanden een veel te 'slappe' houding heeft aangenomen tegen de gewapende nationalisten.

De herdenking van de Armeense onafhankelijkheidsdag is gisteren rustig verlopen. De vieringen die op het progamma stonden werd afgelast. In de hoofdstad Jerevan kwamen circa 80.000 mensen bijeen om te rouwen om de doden. Op verzoek van de lokale communistische partijleiding verscheen het leger uitdrukkelijk niet op straat.

De gebeurtenissen van zondag lijken erop te wijzen dat zich in Armenie gewapende groepen hebben gevormd, die hebben besloten verder met geweld de onafhankelijkheid van de republiek na te streven. De incidenten van zondag waren het gevolg van een poging van een van deze groepen om wapens op het leger buit te maken. Door de aard van het geweld heeft de Nationale Armeense Beweging, die de herdenking van de onafhankelijkheidsproclamatie gisteren had georganiseerd, zich in een moeilijk parket gemanoeuvreerd. De beweging deed snel na de schietpartijen een beroep op de bevolking om kalm te blijven en zich niet tot een 'burgeroorlog' te laten provoceren. De Sovjet-autoriteiten in Moskou legden er op hun beurt de nadruk op dat er volgens hen geen enkele relatie is tussen de 'terroristen' en de onafhankelijkheidsbeweging. Maar woordvoerder Vadim Perfiljev van het ministerie van buitenlandse zaken sprak wel van een 'ernstige situatie'.