Vrees kernoorlog India en Pakistan

ROTTERDAM, 28 mei De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie vrezen volgens de Britse krant The Sunday Times dat tussen India en Pakistan een kernoorlog zal uitbreken over de kwestie-Kashmir. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA is op basis van satellietfoto's tot de conclusie gekomen dat uit het Pakistaanse nucleaire complex in Kahuta konvooien vrachtwagens vertrekken. Moskou heeft de VS ingelicht over een nucleair alarm aan Indiase zijde, zo schrijft de krant.

In Kahuta, nabij de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, bevindt zich het geheime nucleaire centrum van de Pakistanen. Op de satellietfoto's zijn zwaar bewapende konvooien waarneembaar die het complex verlaten. Op andere foto's staan Pakistaanse F-16 vliegtuigen die zijn voorzien van speciale roosters waaraan kernraketten kunnen worden bevestigd. Aan Indiase kant zouden ook steeds meer voorbereidingen worden getroffen voor een gewapend conflict, met mogelijke inzet van kernwapens. 'Gemeten op een schaal van alertheid van een tot tien staat India normaal gesproken op zes, nu op negen', aldus een hoge functionaris van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van defensie.

De dreigende situatie is ontstaan door de opstand van militante moslims in Indiaas Kashmir die streven naar aansluiting bij het Pakistaanse deel van Kashmir. De vroegere Westduitse bondskanselier Willy Brandt is gisteren naar New Delhi gereisd in een poging te bemiddelen.