Vervoerders: compensatie Duitse tol

BRUSSEL, 28 mei De overkoepelende vervoersorganisaties van Belgie, Frankrijk, Italie, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Luxemburg eisen volledige compensatie door hun overheden voor de belasting die de Bondsrepubliek vanaf 1 juli zal rekenen voor buitenlandse vrachtvervoerders.

Ze hebben vanmiddag besloten hierover een brief te sturen naar Europees commissaris voor transport Karel van Miert. Verder vragen de organisaties de Commissie een procedure door te zetten tegen deze heffing bij het Europese Gerechtshof in Luxemburg. Deze procedure is wel aangekondigd, maar nog niet begonnen. Als er geen compensatie komt vinden de vervoerders dat er een strafbelasting moet komen op de Duitse transportondernemingen die van de wegen in hun landen gebruik maken. De vervoerders hebben wel gesproken over blokkades bij de Duitse grenzen, maar de Nederlandse vertegenwoordigers zijn daar fel tegen omdat ze van mening zijn dat blokkades te weinig resultaat hebben. De Franse en Italiaanse organisaties zijn wel voorstanders van blokkades aan de Duitse grenzen.

Volgens de Nederlandse delegatieleider R. Enthoven zal de Duitse heffing Nederlandse transportondernemers op jaarbasis 100 miljoen gulden kosten. De vergadering vandaag in Brussel is belegd zonder deelname van de Duitse vervoersorganisaties.