Verpleegafdeling in Veghel vijf dagen dicht

ROTTERDAM, 28 mei Een verpleegafdeling voor operatiepatienten van het St. Joseph ziekenhuis in Veghel blijft tot het eind van de week dicht. De 33 bedden blijven leeg. Het personeel voert deze actie om hun eisen voor meer salaris en verlichting van de werkdruk kracht bij te zetten.

Twee patienten zijn ondergebracht op andere afdelingen. De overige 36 die deze week zouden worden opgenomen zijn niet opgeroepen. Hun operaties zijn uitgesteld tot volgende week of de week daarna. Op deze 'short-stay' afdeling worden alleen patienten opgenomen die na een operatie vrij snel naar huis kunnen. De negen verpleegkundigen werken deze week op andere afdelingen om daar de werkdruk te helpen verlichten, aldus H. Jonkers van het actiecomite. De directie van het ziekenhuis gedoogt de actie de volle vijf dagen.

Volgens directeur J. van der Wilk van het Landelijk Patienten/Consumenten Platform overschrijdt deze actie de criteria die de rechter vorig jaar heeft geformuleerd voor acties in de patientenzorg.

CNV-voorzitter H. Hofstede dreigde gisteren niet deel te nemen aan het voorjaarsoverleg als het kabinet blijft weigeren extra geld uit te trekken voor de gezondheidszorg. Hij stelde dat de Tweede-Kamerfracties van PvdA en CDA staatssecretaris Simons (volksgezondheid) ertoe moeten bewegen de ziekenfonds- of AWBZ-premie te verhogen.

De Nationale Ziekenhuisraad moet als werkgeversorganisatie meer eigen verantwoordelijkheid nemen, aldus Hofstede. De raad zou gewoon een CAO kunnen afsluiten met de bonden. Als het kabinet die afkeurt omdat het die te duur vindt, stapt het CNV naar de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in Geneve. De ILO zou het kabinet dan op de vingers tikken wegens een ontoelaatbare inbreuk op de onderhandelingsvrijheid tussen werkgevers en werknemers, verwacht de CNV-voorzitter.

Directies van instellingen nemen steeds ingrijpender maatregelen om toename van de werkdruk voor hun personeel te voorkomen. Zo neemt verpleeghuis Breede Vliet in Rotterdam-Hoogvliet vanaf vandaag voor onbepaalde tijd geen nieuwe patienten meer aan. De directie wil hierdoor de werkdruk voor het personeel verlichten. Volgens directeur W. Schutterop is die werkdruk 'ziekmakend' en overwegen nogal wat ziekenverzorgenden ermee op te houden. Met de opnamestop wil hij voorkomen dat er personeel vertrekt en de zorg voor de honderdvijftig demente bewoners tot een 'onaanvaardbaar laag' niveau daalt. De overige verpleeghuizen in de Rijnmond beraden zich morgen op het eveneens instellen van een opnamestop.

Vandaag staakt het operatiekamerpersoneel in de Daniel den Hoed kliniek in Rotterdam. Verder houdt men zondagsdienst in het St. Joseph ziekenhuis in Kerkrade en in de operatiekamers van het Westeinde ziekenhuis in Den Haag. In drie verzorgingstehuizen draait het personeel eveneens zondagsdienst. De vereniging Verplegenden en Verzorgenden in Opstand heeft zondagsdiensten uitgeroepen in vijf ziekenhuizen, een psychiatrisch ziekenhuis en een instelling voor zwakzinnigenzorg in en om Eindhoven.