Ter Beek: geen onveilige kerngranaten in Nederland

DEN HAAG, 28 mei In Nederland liggen geen kerngranaten van het type W-79 opgeslagen. Dat heeft minister A. ter Beek (defensie) zaterdag op de VARA-radio verklaard. Vorige week werd bekend dat W-79 granaten voor de nucleaire artillerie niet aan veiligheidsnormen voldeden en dat ontploffingsgevaar zou kunnen bestaan als de granaten met een hard voorwerp in aanraking kwamen.

Amerikaanse reparatieteams hebben de kerngranaten volgens de Washington Post in het geheim van betere beveiligingssystemen voorzien. Volgens de Post lagen de kerngranaten ook in Nederland en Italie.

Omdat er in Nederland geen W-79 granaten liggen zijn er ook geen Amerikaanse reparatieteams op bezoek geweest, aldus minister Ter Beek zaterdag. Vrijdag kreeg het Nederlandse ministerie van defensie een mededeling van de Amerikanen dat er in Nederland geen granaten aanwezig waren. Woensdag zei de Amerikaanse minister van defensie, Cheney, op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel dat de problemen zich alleen in West-Duitsland hadden voorgedaan en dat de Westduitse autoriteiten op de hoogte waren gesteld van de maatregelen.

In de Tweede Kamer zijn vragen gerezen over het feit dat Defensie pas zo laat antwoord kon geven op de vraag of de kerngranaten ook in Nederland lagen. De defensiecommissie van de Tweede Kamer wil minister Ter Beek donderdag vragen hoe het met de veiligheid van de in Nederland opgeslagen atoomwapens is gesteld. De Verenigde Staten hebben het beheer over de raketten, maar op de minister van defensie rust de plicht om voor de veiligheid in te staan. De Kamer wil weten welke garanties Nederland van Washington krijgt en hoe het toezicht op de opslag van kernwapens is georganiseerd.