Spanje begint bioscoop in Moskou

MADRID, 28 mei Met hulp van het Spaanse ministerie van cultuur is de Madrileense ondernemer Enrique Gonzalez Macho erin geslaagd als eerste buitenlander een bioscoop in Moskou te beginnen. Vanaf oktober vertoont het Judogestveni-theater in de Russische hoofdstad alleen nog maar Spaanse films, die om niet door de producenten ter beschikking worden gesteld en met steun van de Spaanse overheid zullen worden vervoerd en onder de aandacht van het publiek gebracht.

Cine Judogestveni is een bioscoop met 750 zitplaatsen, een cafe en een aparte ruimte voor videovertoningen in het hart van de stad, op enige honderden meters van het Kremlin. Voor cinefielen is de zaal gewijde grond, want in 1926 beleefde Eisensteins Pantserkruiser Potemkin er zijn premiere. Gonzalez Macho heeft de bioscoop voor tenminste vijf jaar gehuurd. In Madrid beschikt hij over een aantal zalen waarin artistieke films uit binnen- en buitenland worden vertoond. Van zijn Russische bedrijf verwacht hij voorlopig geen commercieel gewin, onder meer omdat de entreebiljetten zullen worden betaald in roebels waarmee buiten de Sovjet-Unie niets te beginnen is. Zowel de ondernemer als het ondersteunende ministerie beschouwen de bioscoop vooral als een manier om de Sovjet-burgers kennis te laten maken met de Spaanse film. Met 5 miljard verkochte kaartjes en gemiddeld negentien bezoeken per persoon per jaar is de Sovjet-Unie potentieel een van de beste filmmarkten ter wereld. Tot dusver leggen de importeurs er echter vooral belangstelling aan de dag voor films uit India, Frankrijk, Italie en de Verenigde Staten.