'Schade Groningen op krakers verhalen'

GRONINGEN, 28 mei De schade van meer dan een miljoen gulden die zaterdagochtend is ontstaan door acties van de krakers uit het Wolters-Noordhoffcomplex in Groningen, zal waar mogelijk op hen persoonlijk worden verhaald. De gedupeerde omwonenden zal worden geadviseerd een civiele procedure te beginnen om de aangerichte schade te verhalen. Dit heeft burgemeester J. Staatsen van Groningen zondagmiddag bekendgemaakt. Verder zal alles in het werk worden gesteld om tot een strafrechtelijke vervolging te komen. Alle 150 arrestanten zullen worden voorgeleid. Ze zijn ondergebracht in tien huizen van bewaring, verspreid over heel Nederland. De inmiddels afgedankte inrichting Noorderschans te Winschoten werd voor deze gelegenheid heropend. Van de gearresteerde krakers, onder wie veertig vrouwen, bleken alleen de vaste bewoners van het complex afkomstig te zijn uit Groningen. Onder de arrestanten zijn tien Duitsers en een Italiaan.

De verdachten werden gearresteerd na de uitbarsting van geweld zaterdagochtend in de directe omgeving van het als een vesting verdedigde complex. De interieurs van een cafe en twee kantoren werden vernield en voor een deel op straat in brand gestoken of als barricade benut. De aanvankelijk verraste politie dreef de groep in de loop van de ochtend terug in het gekraakte complex. Daarbij werden elf personen werden gearresteerd.

Gisterochtend werden 350 ME'ers ingezet om de resterende groep uit de gebouwen te verdrijven. Rond kwart voor elf kwamen de 139 krakers onverwacht eigener beweging naar buiten uit angst voor het gebruik van traangas. De politie heeft niet gereageerd op de eis van de krakers om een vrije aftocht te krijgen. Die eis was gesteld in een telefoontje aan de Omroep Organisatie Groningen, die na de incidenten op zaterdagochtend vierentwintig uur bleef uitzenden en daarmee veel publiek naar het met containers en ME-busjes afgesloten blok lokte. Pag.3: Hete zondag voorkomen