Oppositiepartij Birma stevent op overwinning af bijverkiezingen

RANGOON, 28 mei De belangrijkste oppositiepartij in Birma, nationale Liga voor Democratie (NLD), lijkt af te stevenen op een overwinning bij de gisteren gehouden parlementsverkiezingen, de eerste in dertig jaar. Dat hebben woordvoerders van de partij en diplomatieke bronnen vandaag gezegd.

De NLD zegt 60 procent van de zetels in de hoofdstad Rangoon te hebben gewonnen, waarbij de kandidaten tussen de 50 en de 90 procent van de stemmen kregen. 'De mensen hebben voor het eerst in dertig jaar gestemd voor een verandering van het politieke systeem', aldus een woordvoerder van NLD. Ook in het binnenland lijkt de partij aan de winnende hand te zijn. NLD-functionarissen zeiden te verwachten dat alle zetels in de steden Pegu, Mandalay en Taungyi zullen worden bezet. De door de regering gesteunde Nationale Verenigde Partij (NUP) zou tot nu toe slechts twee zetels hebben gekregen, in de deelstaat Kayah.

Het militaire bewind had het de oppositie tijdens de verkiezingscampagne door intimidatie en het opleggen van beperkende maatregelen zeer moeilijk gemaakt. Waarnemers zeiden daarom verrast te zijn door de eerste uitslagen, waaruit blijkt dat door de militairen niet met de stembussen is geknoeid.

De staatsradio maakte vanochtend melding van de resultaten in negen districten in de hoofdstad Rangoon, die allen gaan naar de (NLD) onder leiding van Aung San Suu Kyi. De oppositieleidster mocht zelf niet deelnemen aan de verkiezingscampagne; ze had sinds vorig jaar juli huisarrest, evenals een ander leider van de Liga. Duizenden opposanten van het bewind werden de afgelopen maanden gearresteerd. Wat er na het tellen van alle stemmen, dat nog weken kan duren, zal gebeuren is nog onduidelijk. De militaire leider, generaal Saw Maung, heeft gezegd dat de macht zal worden overgedragen aan een burgerregering, maar andere hoge Birmese militairen hebben te kennen gegeven dat er eerst een nieuwe grondwet moet worden opgesteld. Het leger zou daarin een belangrijke stem kunnen hebben.

In september 1988 sloegen de Birmese militairen een maandenlange volksopstand bloedig neer. De Staatsraad voor Herstel van Orde en Gezag (SLORC) onder leiding van generaal Saw Maung, die daarna officieel de macht uitoefende, voerde een hard bewind, maar stelde verkiezingen in het vooruitzicht, zonder aan te geven wat er daarna zou veranderen. Oppositieleiders zeggen nog steeds te vrezen dat het leger slechts een beperkte rol voor het nieuwe parlement zal toestaan en een echte machtsoverdracht zal trachten uit te stellen.