Moskovieten vechten om een worst

MOSKOU, 28 mei Klavdia Ivanovna verkoopt worst in een slagerij in het centrum van Moskou. Grauwe, griezelige worst die ze met slierten tegelijk afweegt en in grauw pakpapier wikkelt. De slagerij verkoopt een soort worst en een soort vlees in hompen. Twee rijen staan er in de winkel en de spanning is om te snijden.

Eerst krijgt Klavdia Ivanovna ruzie met een collega die enkele slierten van haar worst wegneemt om ze ondershands aan een militair te verkopen. De collega bijt haar toe dat ze zich met haar eigen zaken moet bemoeien en Klavdia Ivanovna, zelf dik boven de pensioengerechtigde leeftijd, scheldt haar uit voor ouwe kromme heks.

Dan begint de rij zich ermee te bemoeien. 'Waarom verkoop je die worst aan een militair?', vraagt een naar drank stinkende man aan de verkoopster, die zich verdedigt door op de hoge leeftijd van de onzichtbare militair te wijzen. Woede in de rij. Mensen staan al twee uur en er zit absoluut geen schot in. 'Die militairen denken dat ze maar alles kunnen doen.'

Klavdia Ivanovna weegt onverstoorbaar door en beleert de burgers dat ze zich moeten gedragen. Elke klant vraagt om een onsje meer, maar Klavdia is onverbiddelijk: een kilo per persoon is de norm en ze matst de mensen toch al meer dan haar lief is. Een vrouw probeert voor haar beurt te gaan en schuift de verkoopster een vodje papier toe dat moet bewijzen dat ze 'invalide van de tweede categorie' is en dus buiten de rij om geholpen dient te worden. Zo niet bij Klavdia Ivanovna, die het vod terugduwt en kijft dat ze maar moet wachten tot ze haar officiele invaliditeitspasje heeft gekregen. De winkels in Moskou zijn nog leger dan anders. In de supermarkt tegenover mijn huis is niet veel meer te koop dan zout, suiker, grutten, boter, margarine en grote, blote ganzen. Mensen dragen mandjes met een verdwaald blikje sardientjes. De door de regering aangekondigde prijsverhogingen hebben een enorme 'run' op de winkels veroorzaakt. Dat de prijsverhoging voorlopig alleen brood en meelprodukten betreft interesseert niemand. Men vertrouwt het voor geen cent. De pakken macaroni, vroeger de eeuwige winkeldochters van menige kruidenier, zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. President Michail Gorbatsjov heeft zich gisteren via de televisie tot de bevolking gewend met een oproep de kalmte te bewaren. 'Laten we niet in paniek raken, maar de zaken nuchter bekijken', zei de president nadat hij nog eens geduldig had uitgelegd waarom de overgang naar een markteconomie absoluut noodzakelijk is.

Pag.5: Vervolg

    • Laura Starink