Liberale president gekozen in zwaar bewaakt Colombia

BOGOTA, 28 mei De liberaal Cesar Gaviria Trujillo is gisteren, zoals werd verwacht, met ruim 47 procent van de stemmen de winnaar geworden van de verrassend rustig verlopen presidentsverkiezingen in Colombia.

Minder dan veertig procent van de bijna veertien miljoen kiesgerechtigden maakte, onder zware bewaking van leger en politie, de gang naar de stembus. Een verrassing vormde de linkse partij Alianza Democratica M-19, drie maanden geleden nog een guerrillabeweging met twintig jaar strijd achter de rug. Gisteren was ze met kandidaat Antonio Navarro Wolf goed voor bijna twaalf procent: meer dan twee maal het percentage dat links in Colombia doorgaans bij verkiezingen behaalt.

De Sociaal-Conservatieve Partij van kandidaat Rodrigo Lloreda Caicedo is de grote verliezer van de Colombiaanse verkiezingen geworden. Lloreda wist niet meer dan elf procent van de stemmen te veroveren, nog niet de helft van het resultaat dat de van zijn partij afgesplitste Beweging voor Nationale Redding van Alvaro Gomez Hurtado boekte. Zelfs als deze twee resultaten bij elkaar worden opgeteld heeft de tweede politieke macht in het land een gevoelige nederlaag geleden.

De guerrillabeweging M-19, die vorige maand haar presidentskandidaat Carlos Pizarro Leongomez verloor door een moordaanslag, deed het vooral goed bij de kiezers in het gebied van de Atlantische kust. In de havenstad Barranquilla wist Navarro de Liberale favoriet Gaviria zelfs te verslaan. In deze stad bedroeg het aantal niet-stemmers overigens 71 procent.

/Portret Trujillo.

    • Reinoud Roscam Abbing