Lage opkomst bij verkiezingen in Poolse regio's

WARSCHAU, 28 mei Slechts 42,1 procent van de 27 miljoen Poolse kiezers heeft gisteren zijn stem uitgebracht bij de provinciale en gemeenteraadsverkiezingen, de eerste werkelijk vrije verkiezingen in Polen sinds 1938. De lage opkomst is een tegenslag voor de regering. Een hoge opkomst zou zijn uitgelegd als een blijk van vertrouwen in het hervormingsprogramma van de regering. De regering had op een opkomst van 60 procent of meer gehoopt. Het is waarschijnlijk vooral de desillusie over het langzame tempo van de veranderingen en over de hoge prijs die de burger ervoor betaalt die tot de lage opkomst heeft geleid. De laagste werd geregistreerd in Lodz, het centrum van de Poolse textielindustrie en een stad met een relatief hoge werkloosheid: slechts 33 procent van de stemgerechtigde inwoners bracht hier gisteren zijn stem uit. Bij de verkiezingen stonden 52.000 zetels voor 2.400 gemeenteraden en 49 provinciale raden op het spel. Er waren voor die zetels 147.000 kandidaten van 84 partijen en meer dan duizend plaatselijke groepen en coalities. De eerste resultaten zijn pas later vandaag bekend, de officiele uitslag volgt waarschijnlijk woensdagavond. Algemeen wordt verwacht dat de Burgercomites plaatselijke organisaties van Solidariteit een grote overwinning hebben behaald. Volgens peilingen krijgen ze meer dan de helft van de stemmen. In de provincie Gdansk zijn de verkiezingen gecombineerd met een referendum over de toekomst van de kerncentrale van Zarnowiec.

De verkiezingen zijn naar het oordeel van de regering en Solidariteit van groot belang om de voormalige communisten te verdrijven uit hun laatste bastions, de plaatselijke overheid. De voorzitter van de Senaat, prof. Andrzej Stelmachowski, zei gisteren dat de plaatselijke verkiezingen de democratie aan de basis verankeren en de hervormingen in Polen dan pas werkelijk onomkeerbaar zullen maken.

Bij de verkiezingen deden zich geen incidenten voor. Alleen in Gdansk kwam het tot vechtpartijen toen jongeren, die betoogden voor de stakende spoorwegarbeiders, slaags raakten met kerkgangers, die na de mis in de Sint Brygidakerk de kerk van Solidariteit, naar het stemlokaal gingen.

Bij de verkiezingen waren een groot aantal buitenlandse waarnemers, onder anderen van de Raad van Europa, aanwezig. Tweehonderd Nederlandse waarnemers hebben in de provincie Poznan en Zielona Gora en in de regio Mazurie toezicht gehouden.

    • Peter Michielsen